Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
d) Yaralar kapatılmalıdır
Aşılama sırasında oluşan yaralar aşı macunuyla kapatılmasına rağmen, budama sırasında oluşan yaralar çoğu zaman kapatılmamakta ve hastalık etmenleri ile zararlı böceklerin bitkiye girişi için açık kapı görevi görmektedir. Bu sakıncanın giderilmesi için öncelikle kalın dallardaki kesimlerin ardından, kesilen kısımların derhal kapatılması gerekir.
Yaralar nasıl kapatılmalıdır?
Yaraların kapatılmasında 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı kullanılmalıdır. Bu amaçla genellikle aktarlardan satın alınabilen ardıç katranı içine 250 gr toz hale getirilerek elenmiş göztaşı eklenmeli ve bir çubukla iyice karıştırıldıktan sonra fırça ile yara dokusunun üzeri bu karışımla kapatılmalıdır.
|
Kalın dallarda budama yaptıktan sonra su bazlı boya ile yara yerlerinin kapatılması vs. gibi uygulamaların yarardan çok zarar getirdiği söyleniyor.
Hadi bakalım. Buradan buyrun
PRUNING TREES, FLUSHCUTS AND WOUND DRESSINGS
Yapılan araştırmalara göre budama yerlerini bir macunla vs.. bir şeyle kapatmanın bakterilerin içeri girmesini engellemediği gibi, bazılarının da tam bakteriler için bir beslenme ortamı oluşturduğu söyleniyor.
Çot dediğimiz dalın gövdeyle birleşme noktasında hafif bir budak bırakmak suretiyle dal budama yerini daha kolay kapatıyormuş.
Umarım doğru anlamışımdır
