View Single Post
Eski 04-03-2013, 01:45   #88
kelebek çalısı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akar911 Mesajı Göster
Kıbrıs florası inanın bizim Akdeniz Bölgesinden bile çok farklı, çok zengin. Ateş ağacını ilk kez Kıbrıs'ta askerlik yaparken kapalı Maraş'ta görüp hayran kalmıştım. Uzaktan görünümü daha adını bile bilmeden sanki ateş harı gibi alev alev olduğundan tesadüfen ateş ağacı demiştim. Alev ağacı ve ateş ağacı da var. Biri dikenli dalları, hafif dolgun yaprakları, içinde baklamsı tohumlar içeren keçiboynuzu gibi sert ürünleri olan alev ağacı; diğeri dikensiz, eğrelti otuna benzer yaprakları olan ateş ağacı. Keçiboynuzuna benzer tohumları hala saklıyorum. En son Aralık 2012'de Kıbrıs gezisinde bu iki ağaç fidanını Güzelyurt Ziraat Fidanlığında bulup Yalova'ya getirdim. Kapalı balkonda hava soğuyunca içeri aldım. Yaprakları önce dökülen fidanlarım şimdi yeniden tomurcuklanıp yaprakçıklar verdiler. Kıbrıs'tan uzaktan Himalaya Sedirini andıran grevillea ağacı, cüce hurma (Ramazan hurması) fidanları da getirdim. Ayrıca bambu dalları ve Hint inciri kaktüsü yaprakları da getirdim. Tüm fidanlarım şu an salonda sıcak ortamdalar ve Mart sonuna doğru botanik bahçeme ekeceğim. Sonucu merakla bekliyorum.

Bahsettiğiniz ağacın tam adı Grevillea robusta . Silk oak olarak da adlandırılır ve ait olduğu familya da Proteaceae' dir. Benim de Türkiye' de yetiştirmeyi başarabildiğim çok farklı ve ender bir ağaçtır. 15 yaş civarında ve ilk 10 senesini oldukça ağır ama stabil bir büyüme hızında geçirdi. Dilerim sizin ağacınız da kuvvetle tutunur yeni yerindeki yaşamına. Zira benim ağacım da Güzelyurt' ta bulunan orman fidanlığından alınmıştı . Şimdi buradaki bahçeye de dikili, 4 yaşında bir Grevillea robusta mevcut ama gelişimi yine şaşırtıcı derecede ağır. Yakınımda bulunan bir alanda dikili olan ve benim ağacımdan bir yaş küçük başka bir Grevillea robusta ise aldı başını gidiyor. Yerini sevmesi, yerine alışabilmesi önemli sanırım.

Diğer seçimleriniz de güzel. Delonix regia konusunda bol şans diliyorum. Bu güzel bitkilerin gelişim bilgileri ve fotoğraflarını da forumda paylaşmanızı dilerim.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön