Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epifani
Verdiğiniz o isimlerin (Ahmet Ercan, Celal Şengör.. gibi ) Van'da doğup, büyüyüp yaşadıklarını bile pek sanmıyorum. Ancak gezip görmeye gelmişlerdir Van'a.
|
Prof. İlyas Yılmazer:
VAN 100. yıl öğretim üyesi.
Mahalleleri taşıyın diye yalvardım - Radikal Türkiye
YALVARDIM. DİNLEMEDİLER:
8 yıl önce hazırladığı raporda Erciş'in Kışla bölgesinin yıkılacağını söyleyen Yılmazer, "Dinlemediler. Taşıyın diye adeta yalvardım" dedi.Prof. İlyas Yılmazer, Van ın yüzde 95 inin kaya olduğunu ama kentin merkezinin yüzde 5 lik ovaya kurulduğunu söylüyor.
Van ’da deprem olacağını ve bu depremin hangi bölgeleri yıkacağını 2003’te hazırladığı raporla ortaya koyan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, “Tüm dosyaları, jeolojik incelemeleri belgeleriyle bakanlara, milletvekillerine, Başbakanlık’a gönderdim. Adeta yalvardım. Kimse dinlemedi” dedi.
Marmara depreminin ardından Van’da faaliyette olan fayları haritaladıklarını, hangi bölgelerin sakıncalı olduğunu tek tek belirlediklerini söyleyen Prof. Yılmazer, ısrarla 8 yıldır Van merkezinin Erdemkent’e, Erciş ’teki depremde yerle bir olan Kışla Mahallesi’nin de Mesudiye’deki kayalık bölgeye taşınması gerektiğini anlatmaya çalıştıklarını vurguladı.
Yılmazer öfkesini şöyle dile getirdi: “Maselef ne dediysek çıktı. Müneccimlik yapmadım. Van’ın jeolojik yapısı üzerine yıllardır çalışıyorum. Yüzde 95’i kaya. Sen getirip binaları yüzde 5’lik ovaya yapıyorsun. O ovalarda hareketli faylar var. Asırlardır kim ev yaptıysa yıkıldı. Dört medeniyetin kentleri o ovalara gömüldü. Seninki mi sağlam kalacak?”
Bakanlara ve yetkili kurumlara bütün Van’ın, başta Erciş olmak üzere, bütün ilçe ve mahallelerinin nereye doğru büyüyebileceğini ve sıfır deprem sorunlu yerlerin bir haritasını sunduğunu anlatan Yılmazer, kayalık bölgelerde 5 milyon kişiyi barındıracak yerleşim yerlerinin kurulabilme potansiyeli olduğunu vurguladı.
Ancak hiçbir raporun ve uyarının dikkate alınmaması üzerine yetkililer ve bakanlar hakkında cumhuriyet başsavcılarına suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Yılmazer şöyle devam etti: “Van, Erciş, Muradiye ovaları imara açıldı ve ovada her yerde yıkım oldu. Erciş bataklık, bataklıktaki bütün binalar yıkıldı. Tepedeki kerpiç evler dimdik ayakta. Dilekçemde, ovalara yapılan binaların acil olarak kayalık alanlara taşınmasını istemiştim. Van’ın 400 köyünden 6’sı yıkıldı. Yıkılan bu köylerin 6’sı da ovadaydı.
Tatvan, kayanın üzerinde olduğu için yıkılmadı. Deprem üssü olan Tabanlı Köyü evleri de kerpiçten. Depremin merkezinin 80 metre batısında ancak kayanın üzerinde olduğu için yıkılmadı. Kayanın üzerine toprakla kerpiçle yapılmış Hoşap kalesi de ayakta.
Kireçtaşı’nın üzerine 4 bin yıl önce kerpiçten kurulan Van Kalesi ve etrafındaki binalar duruyor.” En çok içini acıtanın da yerle bir olan Erciş’in merkezindeki Kışla Mahallesi olduğunu belirten Yılmazer, özellikle burası için çok mücadele verdiğini, bu bölgenin çok da uzak olmayan Mesudiye’ye taşınabileceğini söylediğini hatırlattı.
TOKİ’yi kayaya zor çıkardık:
Yılmazer, bilimsel ve hukuki mücadelesinin yetersiz kalması üzerine hiç değilse örnek bir kent kurulması için TOKİ’ye de baskı yaptığını da anlattı. TOKİ’nin ilk projesinde konutların yine ovada olduğunu söyleyen Yılmazer, iki yıllık kavganın sonunda TOKİ’yi ‘kayalıklara çıkardığı’na dikkat çekti.
Yılmazer, “Orayı tesadüf mü seçtik? Hayır. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi’nin çıkardığı fay haritaları, son yüzyılda yapılan aletsel kayıtların sonuçları, ülke tektoniği konusunda en güvenilir bilgilere sahip Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları incelendi.
Sonuçta oraya yüzlerce konut yapıldı. Bir tanesinin camı çatlamadı. Hadi raporları yok saydınız. Bari bu örneği görün” dedi.
* * * * * * * * * * * * *
Van yolunun 1957 yılında ovaya indiğini ve ardından Van'ın şehirleşmesinin de ova'ya doğru olduğunu söyleyen kişi de zaten
Van 100. yıl üniversitesi öğretim üyesi prof. İlyas Yılmazer.
Ayrıca, volkanları ve depremleri araştıran Jeofizikçi prof. Ahmet Ercan'ın Van'da yaptığı çalışmaların örneklerini, internette bulabilirsiniz.
Son yazdıklarımız bu bölümün konusundan biraz daha farklı. O nedenle konuyu fazla dağıtmamak gerekir. Aslında
birbiri ile bağlantılı ama bu son bahsettiğimiz yazışmaları, deprem ile ilgili olan başlıkta tartışmak daha iyi.
Ya da
Kentsel Dönüşüm konusuna da uygun olabilir.