@esa_38
Fiyatlarda kit yazdığın şey kompost ve evde yetişmeye hazır olsun diye beraberinde gelen araçlar. ( Anladığım kadarı ile türkiyede kit denildiğinde sadece kompostun küçük torbalara hazırlanmış şekli satılıyor. Dışarda kit böyle değildir. Mantarın içinde yetişeceği ortamı sağlayacak küçük sistem ve bunun için gerekli araçlardır.)
Misel ise farklı bir şey zaten tek başına satılabilecek bir şey değil. Anladığım kadarı ile aşılama yapmak için hazırlanmış misel sarılı materyallere misel diyorlar. Misel sizin işinize yaramaz. Çünkü bir kilo misel demek mantarın yetişeceği ortam değil komposta karıştırılacak malzeme demektir. Bir kilo misel ile örneğin 100 kilo kompost aşılarsınız. Evde yetiştirmek istediğinizden size 100 gram dahi fazla gelir.

Misel olayından vazgeçin ilerde üretmeyi kendiniz denersiniz. Kitleri araştırmanız vakit kaybetmemeniz için size daha faydalı. Önce bulabildiğiniz en küçük ve en ucuz kiti alın. Gerekli ortamı ayarlayıp o kitten mantar çıkmasını sağlayın. Sonra kendi kompostunuzu kendiniz hazırlarsınız.
@ilkazra
Mantıken kolay görünüyor ama değil. Kompost misel sardığı için sertleşmiş olacak sizin bunu ayırıp başka bir yere aktarmanız ile birlikte bir çok istenmeyen bakteri ve mantarı da birlikte aktarmış olacaksınız. Bu şekilde yapacaksanız size daha kolay ve eğlenceli bir yöntem yazayım daha kolay ve uygulamak istediğiniz yöntemden daha az riskli.
Bir rulo tuvalet kağıdını nemlendirin. Islatmayacaksınız nemlendireceksiniz bu kısım çok önemli. Ortasına kadar bütün kağıt nemlenmiş olacak. Sonra bu ruloyu uygun bir kavanoza yerleştirip düdüklüde kaynatın. Buna imkanız yoksa kaynar suda bekletin işlemi bir kaç kez yaparsanız daha garanti olur. Soğuttuktan sonra bir adet mantarın şapkasını kesip kağıdın torbasına koyun. Tamamen misel sardıktan sonra ruloyu torbadan çıkarıp nemini kaybetmeyeceği bir ortama alın. Mantarlarınız çıkmaya başladığında bakıp bakıp bol bol gülün.

Yemeyi unutmayın
