Eskiden yerli susam Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak şekilde yetiştiriliyordu. Yurt dışından ithal susam getirilmeye başlandı. Muhtemelen bu nedenle ekim alanları daraldı. Ancak bizim yerli susamı susam ithalat eden firmalar tarafından yurt dışına satılıyor. İthal susam küçük ve beyaz olmasına rağmen yerli susam daha iri ve lezzetli. Ailemin baharat vs. dükkanları bulunması nedeni ile eskiden yerli susam işleyen tahin, helva. pekmez, susam, reçel gibi ürünler üreten çevremizin en büyük fabrikası satış temsilcisinden kabuklu çiğ susam istedim. Üç dört defa istememe rağmen temin edemedi. Onlar da muhtemelen susamı hazır almaya başlamışlar. İnternette gördüğüm bir doktorun sitesinde susamın kalsiyum bakımından çok zengin olduğu yazıyordu. Kemik erimesinde veya küçük çocuklara sevdirebilirsek, susamdan yapılan ürünleri tahin, vs. yedirmek kemik gelişimi için iyi olacağını düşünüyorum.
|