Arpada verim 230 kg/da, buğdayda ise 300 kg/da civarıdır. Ancak verimli tarım arazilerinde arpa buğdaya göre daha iyi verim verir. Ot ve dane besin değeri buğdaydan daha iyi olduğundan ekimi tercih edilmektedir. Yine de buğday kadar ekim alanına sahip değil. Ekim sırlamasında ülkemizde buğdaydan sonra arpa gelmektedir zaten.
Sonuçta mısır, nohut, arpa ve buğdaydan ekmek yapılmaktadır fakat damak zevki ve ekim alanının çokluğu ve işleme sanayinin gelişmesi bakımından diğerlerine göre ekmek sanayiinde buğday ön plana çıkmıştır ve bunda damak zevkinin ve Türk halkının kültürürün etkisi çoktur. Yine de bazı dünya ülkelerinde bizim sadece buğdaydan ekmek yaptığımız gibi arpadan ekmek yapılan ülkeler vardır.
|