View Single Post
Eski 27-02-2013, 20:19   #9
ercanuyar
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-11-2010
Tavuk gubresi olgunlastrma nihai kararim

Arkadaslar amator bir hobici olarak 10 tavugumun gubresini *en faydali sekilde kullanabilmek icin bukadar arastirma yapacagim aklima gelmezdi*
Forumlarda bircok kirli ve faydali bilgilerden eleme yaparak-karsilastirarak gubremi en faydali *sekilde nasil kullanabilecegimin sonucuna vardim gubrede besin kaybi olmadan.

Gubre olgunlastirmada belli basli iki adim var faydali olan.**

1-Bunlardan birincisi gubrenin yanmasidir yani gubrenin belli bir sicakliga ulastirilmasidir. Gubre alinir yaklasik 60 cm bir yukseklikte bir yigin olusturulur yagmurdan etkilenmemesi saglanir. Oksijenle temasini saglamak icin sik sik harmanlanarak gubrenin sicakliginin 60-70 c derecelere ulastirilmasi saglanir. Burada bu sicakliga ulasmak yani yanma olayini saglamak oksijene baglidir bu yuzden gubre yiginin sıkısmamis olmasi esastir.

*Gubre yigini harmanlanirken icine bir miktar kirec ve toprak atilmasi ve eger kurumus ise hafif islatilmasi bu sureci daha verimli hale getirecektir. Harmanlama isleminin belli araliklarla gubrenin tamaminin ayni rengi alincaya kadar devam etmesi gekir. 1 . Adimdaki AMAC gubreye karismis olan yabanci ot tohumlarinin 60-70 cantigrat derecelerde yakilarak cimlenemez duruma getirilmesidir ancak bu sure icinde gubrede besin kayiplarida olabilmektedir. Artik yanmis bir gubremiz vardir ancak bu daha isin basidir.

Gelelim 2.adima

*Topragin gubreyi tam anlamiyla sindirebilmesi icin bazi bakterilerden yardim almamiz gerekmektedir tipki besinlerin ince bagirsagimizdan emilmesi icin yardim eden bakteriler gibi bu bakterilerden cikan enzimler bagirsaklarimiz tarafindan emilerek enerjiye donusturulmektedir*

2. Adimda yanma olayi biten gubremizin fermantasyon sureci baslatilir burda amac bakteriler icin uygun bir ortam yaratmaktir. Bakteri cesitliligini arttirmak bizim lehimize olacaktir bunun icin mutfak atiklarindan faydalanabiliriz * ayrica saman veya talas karistirmakta azot baglamada faydali olacaktir. Gubre agzi kapali hava almayan bir ortama alinip ve iyice sikistirilarak bakterilere emanet edilir iste burada gubrenin fermante olayi tamamlanir gaz cikisi ve koku azaldikca gubrenin fermante olayi tamamlanmaya baslarTavuk gubresi guclu bur gubre oldugundan seyreltilerek veya sulandirilarak topraga verilmelidir

1. Asamada gubrede besin kayiplarinin olacagini dusundugum icin 1. Adimi atlamayi dusunuyorum topraga tohum karismasini engellemek icin gubrenin suyunu bir suzgec ile suzmeyi dusunuyorum kalan posasinida agaclar icin kullanabilirim umarim faydali olabilmisimdir eklemek veya duzeltmek istediginiz noktalar olursa seve seve fikirlerinizi degerlendirmek isterim*

ercanuyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön