Elinize sağlık şimdi daha orantılı görünüyor.
Başladığımda kıyamadığımdan gerektiğinden uzun bıraktığım ağaçlarımı, 1 yıl sonra ya havai köklendirme yaptım ya da kesip attım dolayısıyla boşuna zaman kaybı oldu(zaman kaybı olsa da o arada tecrübe kazanılıyor) sizinde aynı hataya düşmenizi istemedim.
Hem 11. postda eklediğiniz örneğe biraz daha benzemesi için hem de kurala uygunluk açısından toprak seviyesi de biraz yükseltilmeli ama bu daha sonra da olur.
http://www.agaclar.net/forum/1090292-post11.htm
Bu gibi durumlarda 3 yöntem var.
1- Kürdan yöntemi: 2-2.5 mmlik ağaç matkabıyla gövde etrafında delikler açılıyor(hepsi aynı seviyede olmamalı). Hormona batırılmış kürdanlar bu deliklere sokulup. Kumlu, yosunlu, yumuşak bir karışımla bu kısım kapatılıyor yatayda güzel kökler geliştirilebiliyor ve güzel bir nebari oluşturuluyor. Bunu bir çin karaağacında deniyorum bakalım başarılı olacakmıyım.
2- Aynı cinsten 7-8 tane 1 yıllık acerler bulabilirseniz kök aşılamak mümkün.
3- Bunları hiç yapmadan geçirgen bir karışımla bu kısım doldurulabiliyor.
Nebari için şimdilik erken, taç kısmı biraz gelişsin o arada bu yöntemleri de gözönünde bulundurursanız iyi bir nebariye de ulaşmak mümkün olabilir.
Not: Bulabilirseniz ilkbahar için fosfatı biraz daha yüksek potasyumu biraz daha düşük bir gübre daha iyi olabilir. İstanbulda gübre için çok erken ama manisa ısınmıştır heralde.
Kolay gelsin. İyi çalışmalar dilerim...