Bir dönem elma bahçesi yapılmak üzere bir tarla bulmuştum, sonradan satıcı fiyat artırınca olmadı. Ama aklımda kalanları size aktarmaya çalışayım.
Tam bodur elma dikerseniz, ilk yatırım maliyeti yüksek, verime gelişi daha hızlı ve telli terbiye sistemi ile güneş ve doludan koruyarak ürettiğiniz ürünler ihracata yöneliktir.
Yarı bodur elma dikerseniz ilk yatırım maliyeti nispeten daha uygun, ağaç kökleri daha sağlam, telli terbiye ve file sistemi yapmazsanız dolu veya güneş zararı sebebi ile daha çok iç piyasaya mal verebileceğiniz bir bahçe tesis etmiş olursunuz (.Ayrıca sertifikalı fidanlarda devlet desteği de var dekar başına 300 tl)
Ben Kayseri'de olduğum için fidanı Niğde'den almayı düşünmüştüm, ancak Isparta bu işte daha ileri seviyede. Yatırım maliyeti için size söyleyebileceğim geçen yılın fiyatları ile ağaç başı %95 tutum garantili 5-6 TL
Ben 20 dönüm bahçeye 4x2,5 yarı bodur fidan dikmeyi düşünmüştüm.
Yatırım maliyeti
fidan :2000x 5 =10.000TL
çit/tel: 20.000 TL
damlama sulama: 20.000 TL
Toplam : 50.000 TL olarak hesaplamıştım, siz beklenmeyen giderler için %20 ihtiyatlı düşünün.
Tam bodur için ise çit/tel ve damlama sulama maliyetleri fazla değişmiyor, ama fidan sayısı 3-4 kat artıyor. Bu sebeple fidan maliyeti artıyor. Ayrıca telli terbiye sistemleri fiyatlarından haberim yok ama 20 dönüm için 30-40.000 tl gibi bir ek maliyet olacağını düşünmüştüm.
|