Elinizdeki bitki Cambria diye adlandırılan intergeneric türlerden olabilir, sadece yaprak veya pseudobulba bakarak tür tahmin etmek zor. Doğrudan odontoglossum olması pek muhtemel değil gibi, bildiğim kadarıyla odontoglossumlar ev ortamına uygun orkidelerden sayılmıyorlar (düşük sıcaklık istekleri nedeniyle bakımlarının zor olduğu söyleniyor).
Orkidenizi kurtarmak için ise,
ben olsaydım:
Bitkiyi eski saksı harcı içinde kurumaya bırakmak yerine, saksı harcını tamamen temizler ve köklerdeki hasarı daha yakından incelemeye çalışırdım, çürümüş kökleri temizlerdim.
Ayrıca yumrularını da (pseudobulb) incelerdim, eğer çürümeye başlamış olan varsa derhal diğerlerinden ayırırdım.
Bitkiyi iyice yıkayıp (köklere en az derecede zarar vermeye dikkat ederek) temizler ve toz tarçın serperek (mantara karşı doğal çözüm bağlamında) biraz kurumaya bırakırdım.
Elimde varsa yeni saksı harcı hazırlardım, bunun için de orta boy ağaç kabukları ve biraz perlit kullanırdım, fazla su tutacak malzeme - yosun vs.- kullanmamaya çalışırdım (cambria, oncidium, odontoglossum tür veya melezleri su istekleri bağlamında farklılıklar gösterseler de, hepsinin ortak noktası iyi drenajlı bir saksı harcı istemeleri).
Yeni harç hazırlayacak malzemem yoksa eski harcı yıkar (torf vs. fazla su tutacak malzemeden kurtulmak için) ve yine biraz tarçın (veya başka bir fungisit) kullanırdım.
Daha sonra sağlam yumruları saksı harcına tekrar alır, sulama yapar ve bitkiyi gözlemleyerek beklerdim.
Bir sonraki sulamayı odontoglossum ağırlıklı bir melez olduğunu düşünüyorsam harcın kurumaya başlamasını takiben, yok eğer oncidium ağırlıklı bir melez olduğunu düşünüyorsam da harcın neredeyse saksının yarısına kadar olan kısmı kuruduktan sonra yapardım (bu aşamada gözlem ve, ne yazık ki, tecrübe bağlamında göz kararı devreye giriyor, her hangi bir bitki için şu kadar su kullanın gibi standart bir ölçü vermek çok zor).
Ortamdaki nemi arttırmaya çalışırdım (bitki yapraklarına az miktarda su spreylemek gibi), harç fazla ıslak olmayıp ortam nemli olursa orkidenin yeni kökler çıkarma ihtimali artıyor diye biliyorum.
Doğru yöntem budur diyemem (veya garanti veremem) ama
ben olsaydım bu işlemleri yapardım. Umarım orkideniz bir an önce sağlığına kavuşur