View Single Post
Eski 29-05-2007, 20:24   #136
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Söz konusu iddianın kaynağını verse idiniz belki biraz daha ciddi boyutta tartışabilirdik ama ben şu an için şu kadarını söyleyeyim;

1- Cevizlerde tohum ile klonal çoğaltmaya imkan sağlayan apomiksizin olduğu bildirilmekle beraber bu özelliği gösteren ağaçlardaki tüm meyveler apomiktik olmaz. Bu nedenle apomiktik meyveler oluşturan bir ağaçtan güvenle tohum alıp aynı bitkilerin oluşmasını bekleyemezsiniz.

2- Ayrıca bir ağacın ya da çeşidin apomiksiz özelliği gösterip göstermediği de iyice incelenmeden söylenmemelidir. Malesef söz konusu yazıyı yazan ya da apomiksiz iddiasında bulunan kişi bunu ispatlamamıştır. Daha da üzücü olan şey bu durum kavram kargaşası yüzünden ortaya çıkmıştır. Malesef homogami (cevizlerde erkek çiçeğin dişi çiçeği dölleyebilecek şekilde uygun tarihlerde gelişmesi) ile apomiksiz karıştırılmaktadır. Homogami tipi çiçeklenme gösteren ağçlarda aynı ağacın erkek çiçeği dişi çiçeğini dölleyebilir fakat bu durumda da heterezigot özellikler gösteren bir tohum oluşur. Yani tohumdan çıkan bitkiler ana ağaca ve birbirine benzemezler. Apomiksiz ise ağacın dişi çiçeklerinin döllenme olmadan meyve oluşturmasıdır ki bu durumda tohum ana bitki ile aynı genetik özellikleri gösterir, çimlendiğinde ana bitkiye benzeyen bitkiler oluşturur.

3- Türkiye'de belirlenmiş ya da apomiksiz olduğu kesin bir çeşit ya da ağaç bulunmamaktadır.

4- Keşke apomiktik ceviz ağaçları ya da çeşitlerimiz olsa da sadece tohum ile bunları hızlıca ve kolayca çoğaltabilsek.

5- Apomiksiz olduğu iddia edilen Kaman ceviz tiplerinin apomiksiz olmadığı yapılan bir çalışma ile ispatlanmıştır ve sonuçları yakında resmi olarak açıklanacaktır.
Bkz. :
http://www.ceviz.gen.tr/haberler.php...r&hid=59&kid=4

6- Anaç ve çeşit kısımlarının farklı olması meyvecilikte bütün türlerde (tartışmasız ceviz de dahil) genel olarak avantajlı bir durumdur. Amerika'da ceviz yetiştiriciliğinde türler arası doğal melezler anaç olarak kullanılmakta ve çok farklı toprak yapılarında ve kuvvetli gelişmeye imkan sağlayan bir yetiştiricilik yapılabilmektedir. Değişken toprak şartlarına üst derecede uyum için uygun bir anaç atmosfer şartlarına uyum sağlamak için uygun bir çeşit ve bunların iyi uyuşması mükemmel sonuçlar doğurur. Meyvecilerin yapmaya çalıştıkları da büyük ölçüde budur.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön