24-02-2013, 01:18
|
#481
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-07-2011
Şehir: kayseri
Mesajlar: 48
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ünsal Eren
Sayın milne
Niğde elması denilen elma türü. amasya elması ile çok karıştırılan İnce kabuklu, deposunun yanından geçerken dahi çok hoş kokusu hissedilen, aromalı, kırmızı renkli, bol sulu, gevrek, sert, dayanıklılığı uzun, küçükten büyüğe 3 tür büyüklükte olan, en büyüğüne ''dev külah'' denilen, sofralık olarak orta boyu daha tutulan, tatlı bir elma türüdür.
Bazı kaynaklarda ekşi olduğu yazılmış isede doğru değildir. Tatlı ama ne kadar yenilsede tadı insanı kesmez.
Ortadan enine kesildiğinde çekirdek kısmı yıldız şeklinde çıkar
Amasya türü gibi periyodiste özelliği vardır.
Bir yıl meyve verdimi aynı ağaç diğer yıl dinlenmeye geçer.
Bu nedenle ticari olarak dikiminden uzaklaşılmışsa da; ürününün diğer elmalara göre daha pahalı satılması nedeniyle bu dezavantajını kısmen ortadan kaldırmıştır.
Yeni bahçelerde kısmen dikimi yapılmışsa da Niğdedeki büyük bir firma tarafından çok iyi bir bakımla (yoğun fosforik asit uygulaması ile) periyodisitesi büyük oranda ortadan kaldırılmıştır.
Bunun üzerine fidan satıcıları tarafından ticari satımı nedeniyle tam ve yarı bodur türlerinin üretimine geçilmiş ve bu fidan üreticileri tarafından periyodistesini ortadan kaldırmak için nasıl bir program uygulanacağı fidanı alanlara anlatılmıştır.
Niğde'den Niğde elmasının tam ve yarı bodur fidanlarını rahatlıkla bulma imkanınız vardır. Çöğür cinsi Niğde'de zaten her eski bahçede vardır.
Amasya elması misket elma türüdür. Tad olarak Niğde elmasına benzer. O'nunda kabuğu incedir. fakat kabuğu ince olmasına rağmen daha keskindir.
Kışın üzeri çok hafif balmumu ile kaplanır. ( Elmanın kışa dayanıklılığı için işe yarar tabiiki yıkanınca hemen çıkar.
|
Teşekkür ederim aynen söylediğiniz elmaydı öyle ki lezzeti damağımdan 3-4 saat boyunca gitmemişti fidanını bulacağız artık
|
|
|