View Single Post
Eski 23-02-2013, 19:22   #25
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
O zaman şöyle yapalım.

Eğer alttan çıkan dallar yerden 50 cm 'nin altındaysa dipten çıkarın. Daha doğrusu yerden 50 cm' nin altındaki dalları çıkarabilirsiniz. Bunu pratik olarak şöyle ölçebilirsiniz benim karışım 23 cm hemen hemen topraktan itibaren iki karışın altında çıkan dallar varsa bunları dipten çıkarıyorum.

Eğer çıkması gereken dal varsa buraya tekrar fotoğrafını yüklerseniz yorum yapabilirim.

Eğer hiç dal çıkması gerekmiyorsa :

1 - 5) Evet doğru. Zayıf bir dal ya da meyve gözü üzerinden kesim yaparak dalı zayıflatma yoluna gidiyoruz. Beşinci sorunuza da yanıt olarak elmada meyve gözleri 2 yıllık ya da daha yaşlı dallar üzerinde oluşur.

Meyve gözleri daha yuvarlak ve irice iken



Sürgün gözleri daha gövdeye yapışık ve ufaktır.



2) Evet doğru. Zaten büyük ihtimal bir tane sürgün çıkacaktır. Bazen iki tane de çıkabilir.

3) Liderin ucundaki kesimi en üstteki dalın yaklaşık 85 cm üzerinden yapıyoruz. Ama bunun da bazı ayrıntıları var.

Eğer videoyu izlemişseniz lider çok güçlü bir gelişim göstermişse 1 metre 1,5 metre boylanmışsa en üst dalın 85 cm üzerinden liderde uç kesimi yapamam. Eğer yaparsam kesim yaptığım altında çok kuvvetli verimsiz dallar oluşur. Özellikle Fuji, Granny Smith gibi kuvvetli gelişen çeşitlerde bu durumda liderde çok az bir uç kesimi yaparım. Aynı zamanda kesim yaptığım noktanın altında dal oluşmasını istediğim noktalarda çizme uygulamasıyla dal oluşumunu teşvik ederim.

Eğer liderin gelişimi çok zayıfsa hiç liderde uç kesimi yapmaya gerek yok.

Burada sarı okla gösterilen dalda masa tipi bir kesim yaptığım için yeni dal oluşacak. Onu da bir dal kabul edip kesim yerinin 85 cm üzerinden liderde bir uç kesimi yapabilirim. Ama yukarıda bahsettiğim püf noktaları da hesaba katarak.

Ancak lider üzerinde sanırım bir meyve gözü var. Onu koparmanız lazım. Aksi halde lider gelişemeyecektir.

Bir de liderin ucunda üç tane ince dal var. Bu dalları da masa tipi kesimle çıkarabilirsiniz.

4) Kalan dallarda hiç bir şey yapmanıza gerek yok.

Bir de eğer elma yetiştiriciliğine meraklıysanız Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonumuzun değerli teknik elemanları tarafından hazırlanan Elma Kültürü kitabını almanızı tavsiye ederim. Sahada çalışan teknik elemanlara hitap eden ar-ge faaliyetleri sonucu geliştirilen bilimsel ve teknik bilgilerin yanı sıra hobi bahçeciliği diyebileceğimiz kültürel maksatlarla, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyen arkadaşların da bu kitaptan çok istifade edeceğini düşünüyorum.

http://www.marim.gov.tr/elma_kitap.pdf

Ayrıca bu kitapta elmada farklı budama terbiye sistemleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Örneğin burada liderde uç kesimi yapıyoruz dedik ama hiç liderin ucunun kesilmediği terbiye sistemleri var. Gene kirazda benim bildiğim çoklu lider, ispanyol çalısı, merkezi lider, zahn, vogel vs.. gibi farklı terbiye sistemleri var

Kısacası uygulanan budama terbiye sistemi ağacın çeşidine, anacına, iklim koşullarına, dikim aralıklarına göre değişebilir.


Düzenleyen Erdem : 23-02-2013 saat 19:40 Neden: elma kültürü bağlantısını ekledim
Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön