View Single Post
Eski 22-02-2013, 19:57   #127
Nuri Murvet
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turhal Mesajı Göster
Çilekler için yazdığınız harç karışımını ben de uygulamıştım. sanırım yanmış ahır gübresi oranını biraz abarttım. toprak oranının yüksek olduğu fideler hızla büyür dinç görünürken gübre oranın %40-50 olduğu fideler hiç sağlıklı görünmüyor. Sizce beklemeli miyim yoksa söküp tekrar yoğun topraklı harca mı dikmeliyim?
Merhaba sayın turhal

Alıntı:
Mesaj sahibi: Nuri Mürvet

Çim taşı deliklerine 3 kısım yanmış koyun gübresi, 1 kısım humuslu toprak ve 1 kısım dişli kum karışımını doldurarak çilek fide ekimini yaptım..
Çim taşı gözlerindeki toprak zamanla sıkışıp su geçirgenliği sorunu yaşarım diye özünde kuvvetli, drene olabilen toprak karışımı ölçüsünün yapımı örneği verdim...

Çilek Yetişticiliği başlığındaki mesajınızda...

Alıntı:
Mesaj sahibi:turhal

60 çilek fidesinin 10 kadarını %50 yanmış ahır gübresi, %40 kum ve %10 toprak karışımına diktim. Toprak kum oranı fazla olanlarda bariz büyüme gözlemlerken bu bahsettiğim karışımda büyüme çok az dahası büyüyen yaprakların uçları sararıyor.
Çiftlik gübresini ben sığır gübresi olarak bilirim.

Sığır gübresi soğuk gübredir.

Açıklaması, koyun gübresi gibi içinde kızışarak reaksiyona girip fermente olmaz. Yapısı itibari ile çok kuvvetli (Azotlu) gübre sinıfına girer. Bir yıl veya iki yıl açık alanda bekletilip kullanılmalıdır.

Sizi yanlış yönlerdirme durumu oluşmuş...

Hiç aklıma gelmedi, bu ölçülerin dikkate alınacağı...

Hata bende açıklamasını daha önceden yapmalıydım.. Üzüldüm...

Çiftlik gübresi kuvvetli olduğundan, çilek fidelerinin kök sistemine zarar vermiş...

Fidelerinizi hemen yerinden çıkartın, köklerini bol suyla yıkayın ...

1 ölçü çiftlik gübresi, 1 ölçü dere kumu, 3 ölçü bahçe toprağı harcına çilek fidesi ekimini yapınız.

Çilek fideleri dirençlidir.

Sorun yaşamadan meyvesini verecektir.

Selamlarımla...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön