View Single Post
Eski 22-02-2013, 16:02   #120
agozce
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Amaç o evet, ama sonuç tam tersi bence. Sonuçta ticari üretim yapılacaksa küçük meyvenin içi zor çıkar, üstelik lezzetsiz.

Verim konusuna gelince, bence doğru değil. Ben 1400rakımda 600 den fazla ağacımız var. Bilecik, şebin, Yalova-1, ve Kaplan-86. Geçen yıl da 50 tane sütyemez, 50 tane Maraş-18 ektim.

Biz, bahçeyi bir anda yapmadık, her yıl biraz ağaç ektik ama en büyükleri 2007 yılında 150 adet ekildi. Ve hocaların önerisi ile ektim, ilk yıldan itibaren meyve vermeye başladı. 3 yıl meyveleri koparmak zorunda kaldık.Ve hepsi geç donlara dayanıklı, hiç sorun yaşamadık. 2 yıldır müthiş dolu oluyor , çok zarar verdi ve son iki yılda yaklaşık 600-700 kğ ürün aldık ama 3 yıl önce 1 tona yakın ürün almıştık.

Meyveler gerçekten çoklezzetli iri ve ince kabuklu. Kuruturken serip-toplarken-karıştırırken dikkatli olunmassa kabuklar çatlıyor. Abartısız söylüyorum.

Alanlar her yıl daha fazlası ile alıyor ve reklamını onlar yapıyor.

Bahçe yaparken hocalar bana en az 4 çeşit yapılmalı, çok daha iyi topzlaşır ve verimli olur demişlerdi, bence çok haklılar.

Eskiden bir köydeki ağaçlar genellikle aynı tür, herkes bir birinden alır eker, ya da kuşlar düşürür, kendisi büyür, aşılanmaz , bunun için verimsizdir dediler,bence de doğru. Köylerde bakın, farklı ceviz hemen hemen yok gibidir.

Ben çok memnunun. Yalova Araştırmadan Aşılı fidan aldım ve 1 tanesi bile kurumadı. Piyasada 2 ,3 liraya fidanlar vardı. Ben 7.5 liraya almıştım.Üstelik ilk 2 yıl doğru dürüst sulayamadık. Tankerle sulamaya çalıştık, şimdi damlama var.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön