Arkadaşlar Merhaba,
Bütün forumda gayet güzel paylaşımlar oluyor ve zaman bulabildiğimde takip etmeye çalışıyorum. Genel olarak gözlemim; toprak yapısındaki yüksek kireç, organik madde eksikliği,hele ki tüm tarım alanlarımızın çinko bakımından zayıf olması kolay aşılamıyor.
Ben Organik gübre üretimi yapıyorum.2012 yılında değişik bölgelerden alınan(300 civarında)
toprak örneğini analiz yaptırarak (özellikle güney de) toprak haritası çıkarmaya çalıştık.
Bu çalışmalar ışığında organik toprak düzenleyici üretimine başladık. Zira piyasada istediğimiz özellikte toprak düzenleyici bulamadık. Kullandığımız alanlarda toprak yapısına göre değişmekle birlikte ilk yıl uygulamada kireç oranının %15 ile %40 düştüğünü gözlemledik. Esas üretimimiz olan Organik Yarasa Gübresi ile birleşince de çok olumlu sonuçlar aldık. Bu araştırmalar ve çalışmalar sonucunda sıvı Yarasa Gübresi üretmek zorunda kaldık. Seralarda ve açık alanlarda etkili ve uygulaması kolay olduğu için deneyen üreticiler çok memnun olduklarını belirttiler.
Sözü fazla uzatmadan tüm yetiştirici ve üretici arkadaşların mutlaka denemesini tavsiye ederim.
Bu uzun süren çalışmalarımız sırasında Yarasa Gübresini hiç duymadığını söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisleri ile karşılaşmamız, bizi çok şaşırttı. Analiz raporlarımızı inceledikleri halde inanmayan deneyip görelim diyenler oldu. Süs bitkilerinden tutun 40 yaşındaki narenciye bahçelerine kadar denemeler yaptık ve çok başarılı sonuçlar aldık.
Sizlerde deneyip sonuçlarını görmelisiniz. Bu konuda detaylı bilgi ve analiz raporlarımızı incelemek isteyen arkadaşlara ilgili dökümanları gönderebilirim.
Not: Her türlü fidan dikimi yapacak olan arkadaşlar, fidan çukuruna 100-200 Gr Yarasa Gübresi koyup sonuçları 15-20 gün içinde görebilirler..
Herkese İyi günler, iyi çalışmalar
cahitates@gmail.com