Degerli dostum bakın Yalova ekolojisine bakarsanız İstanbul ekolojisiyle örtüşür ama sizin tavsiyenizi örnek olarak malatya,kayseri ,sivas,erzincan,nevşehir ve nigde den okuyan bir üretici tavsiyenize uyarsa sonu benim ilk cevizciliğe başladığım gibi olur.Bizim tarım il müdürlüğü isim olarak yazmayacağın il den fidan getirdi bir ara bunu tarım müdürlükleri yıllarca çiftçiye dağıttı belki de ülkemize heryıl yüzbinlerce fidan dikildi ama hep sonu maalesef hüsran oldu.Benim demek istediğim yalova türünün karasal iklim de adaptasyon çalışmaları yapılarak dikilmesi daha uygun olur.Kaplan ceviz çeşidi meyve olarak çok iri bir çeşit turfanda olarak tüketilmesi çok güzel ama depolanmaya uygun değil randımanı kurutulunca % 35 dir.Örnek çhentler 7 yaşındaki bir ağaçtan 17-18 kg Karasal iklimde kaman 1 den 15-16 kğ meyve alına biliyor çünkü bu çeşitlerin yan dalları verimli çeşit ama Yalovaların sadece uçlarında verim olduğunu.Ben Yalovaları kırşehir de yetiştiremedim her yıl bahar ayında sürgün yaptı kış tekrar dondu 3 yılda sadece piç olunca kaman 1 çeşidi ile aşı yapmak zorunda kaldım. biliyorum.Mehmet sütyemez hocam cevize gerçekten emeği gecen bir akademisyen kendisine şükranlarımı sunuyorum.Kaman 1 cevizini de sütyemez hocam tescil etti.
|