sayın arkadaşım Vetman seninle aynı yolda olduğumuzdan , aslında bir kaç adım arkandan aynı yoldayız. Bu yüzden senin başarılı olmanı canı gönülden istiyorum . Bu benim şevkimi de artıracaktır.
Sen drenajda problem yok diyorsan öyledir.
Ben cocopetın vıcık vıcık olduğunu yazdığın için su ortamı terk edemiyor diye düşündüm .
Cocopeatı amatörce kullandığımda ( domates için ) Bir zaman sonra benim de başıma bu tür bir problem gelmişti. O zaman markette görevli ziraat müh. bir gence sormuştum.
Cocopeatı onlarda kullanıyordu . Ve orada gösterdi. Çare olarak ELEK TELİ üzerine koyarak derin bir altlık kullanarak suyun cocopeatı terk etmesini sağlamam gerektiğini söylemişti . Ben de dediğini yaptım . Tabii küçük bir uygulama olduğu için , cocopeatı kaldırıp altına elek telini koymak ve altındaki fazla suyun akıp gideceği yeri genişletmek zor olmamıştı . Gözlemlediğim ben yeterli drenaj var zannederken cocopeatın bünyesindeki suyun ne kadar fazla olduğunu gözlemledim.
O yüzden yukarıda Seranın içinde bir küçük yerde , elek telinin üzerine torbasız cocopeatı koyup bol su vererek deneme yapmayı önerdim . O zaman görülecektir ki aslında cocopeat suyu iyi tutar ama delikli tel üzerinde ve altında yeteri kadar yer varsa o kadar da fazla direnemiyor ve sistemi terk etmek zorunda kalıyor.
Senin cocopeatı delmek için kullandığın bir aparat vardı . Başka bir resimde de delik açılmış cocpeat naylonu vardı . İkisi karşılaştırıldığında deliklerin çapı seninkinde daha küçük görünüyordu . Galiba diğer resimde delikler için ısıtılmış bir şey kullanılmıştı . Daha net ve çapı daha geniş delikler olduğunu hatırlıyorum .
Zaten bunları sizin cocopeatın vıcık vıcık olduğunu yazdığınızda araştırdım .
İki görüş oluştu .
1) Drenaj doğru ama cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyor . Ve kökler oksijenlenemiyor.
2) cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyorsa , o zaman drenaj sistemimizi onun yapısına uygun hale getirip suyun sistemi kolayca terk edebilmesine imkan vermek lazım .
Sulamayı azaltmak , ileride size bitkinin beslenmesinde eksiklik yüzünden gelişme noksanlığı geç büyüme gibi problemler yaratacaktır.
Benim kanaatimce , sizin şimdilik yapmanız gereken , beslemeyi azaltmak değil , suyun sistemi terk etmesini kolaylaştırmak olmalı . Bunun için cocopeat torbalarının finalinde ağızları açarak suyun fazlasının terkini sağlamak . Zira hem cocopeat dlikleri hem onun altındaki delikler bence yeterli değil. Bu şekilde cocopeatların sonundaki yerden torbaların ağzını açmanız , hem suyun sistemi terk etmesini sağlıyacak , hem de sulamayı azaltmak zorunda kalmayacağınız için bitkiler yeterli besini alıp daha güzel gelişecektir.
Başarı ve sağlık diliyorum .
sağlıcakla kalın .
|