Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle
......
Sevgili vetman ve fatih , drenajın yeterli olduğunu söylediği için önceleri tamamdır demiştim. Ama sonradan geri dönüp baktığımda bunları gördüm .
Kullandıkları katı ortamın çok iyi su tuttuğu için , drenaj ne kadar iyi olursa olsun sistemde su kaldığını söylemişlerdi .
Ben bu konunun test edilmesi gerektiğine inanıyorum .
Mesela ; aynı katı ortamı bir ince elek içine koysak , ve üzerine bol miktarda su versek , ve izlesek bakalım bünyesinde ne kadar su tutabiliyor.
Yani drenaj için gerekli olan şeyleri yaparsan katı ortam bünyesinde tutması gerektiğinden daha çok su tutmayacaktır.
Seranın bir köşesinde deneyebilirsiniz. Sonucu da bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz.
|
Sevgili İsmail Bey merhaba.
Bizim deneme seramızda drenajla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok, bundan emin olabilirsiniz. problem cocopeatın yapısı ve bizim cocopeatı yeterince tanımamamız. cocopeata belli oranın üzerinde su verildiği anda aşırı su tutuyor ve suyu bırakması günler alıyor. bu belki kış şartlarında bu şekilde havalar ısındığında bu sorun olmayacaktır. cocopeat içindeki su sadece drenajla değil de buharlaşmayla da yapısından ayrılması gerekiyor zannedersem. bir kaç denememiz oldu resimlerini daha sonra paylaşacağım(telefonumun bilgisayara bağlantı kablosunu bulamıyorum) şeffaf ve delikli kaselere deneme amaçlı diktiğimiz çileklere çok su verildiği için renklerde aşırı açılma meydana geldi. bunların drenajla ilgisi de yok.
Çok şüpheci değilimdir ama bu problemleri görünce cocopeatın kalitesinden şüphelenmeye başladım. cocopeatı hazırlarken fındık kabuklarına rastladık. acaba fındık kabuğu da karıştırmış olabilirler mi diye şüphelendim. bir kaç tane de bambus arısına rastladık. bambus arısı seralarda bulunduğuna göre acaba başka seradan kullanılmış cocopeat toplayıp presleyip bize mi sattılar diye de düşünmeden edemedim. sakın yanlış anlaşılmasın, kimseyi zan altında bırakmak istemem ama cocopeattaki bu problemleri görünce bunlar da aklımıza geldi yani.
Bir musibet bin nasihattan evladır sözüyle; cocopeatın yapısını ve su tutma kapasitesini, bitkinin fizyolojisini öğrendikten sonra bu hatalara tekrar düşmeyiz düşüncesindeyim. selamlar... saygılar...