Sn sprwon
Kalınlaşma ile uzama aslında ağaçlarda doğru orantılı bir durum. Uzamayan, gelişmeyen bir ağaç aynı zamanda çok kalınlaşmaz da.
Ancak uzun bir ağaç alıp kısalttığınızda sizin de belirttiğiniz gibi mutlaka gözle görünür bir yara izi kalacaktır. Bu izi genelde bonsaiciler ağaç üzerinde değişik oyma, shari, jin çalışmaları yaparak doğal görünüme kavuşturuyor ve göze doğal bir yara izi gibi görünmesini sağlıyorlar, tıpkı bir ağaç kovuğu gibi...
Bunun yanı sıra gövde ve nebarinin kalınlaşması için de değişik teknikler var (kök boğma, kurban dal bırakma, vs.) veya şöyle de yapabilirsiniz:
Tohumdan çimlendirdiğiniz bir fidan belirli bir kalınlığa geldiğinde (örn. 0,5 - 1 cm) radikal olarak kısaltırsınız, kestiğiniz noktaya en yakın sürgün tepe rolüne soyunacak ve yukarı doğru uzayacaktır. Bir süre sonra (örneğin ertesi yıl) ilk kestiğiniz noktanın biraz üzerinden yine radikal kısaltırsınız.... bu işlemleri her sene üst üste tekrarladığınızda gövde hem kalınlaşır hem de konikleşir. Bitkiniz de henüz genç olduğundan her boy kısaltmada oluşacak yara izleri bitki büyüdüğünde (8-10 sene sonra) büyük bir ağacın boyunu kısaltmayla mukayese ettiğinizde neredeyse hiç belli olmaz.
|