Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01
Sevgili Sudenur,
Önceki sayfalarda Güler Hanım'ın gül için yazdığı bilgiler, viyollerde yetiştirilen fideleri toprağa ya da asıl saksılarına şaşırtırken de geçerli. Transfer sırasında kök boğazını , yani fidenin toprak üzerinde kalan bölümünün tamamını yine toprak üstünde bırakmak gerekiyor. Daha derine dikildiğinde fide genellikle yaşamıyor.
kgursan kök boğazına dikkat etmem gerektiğini söyleyene kadar şaşırtma sırasında ben de çok fide kaybetmiştim.
|
Sayın Maki01, bu sözleriniz çok dikkatimi çekti. Neden derseniz, geçen yıl bir sürü tohum çimlendirdim. Forumda bir yerlerde birşeyler okudum diye hatırlıyorum ya da okuduğum şey aklımda yanlış kalmış da olabilir, emin değilim.
Hani çimlenme sonrası, ışık filan alamazsa fidelerin boyu öyle upuzun incecik uzayıp gidiyor ya. İşte benimkilerin çoğu da öyle devekuşu boynu, flamingo boynu/ bacağı misali

uzayıp gittiler. E tabi öyle kalmıyorlar, yatıveriyorlar. Öyle bir sürü filiz öldü. Ben de bahsettiğim şekilde, belki de yanlış hatırlayarak, birkaç tanesinde şöyle yaptım: Şaşırtma sırasında öyle normal aktarırsam toprak üstünde kalan kısım gene çok uzun kalacağı için yatıp ölecekler diye, o uzun boyun kısmının da büyük kısmını toprağa gömdüm. Yani toprak üstünde kalan kısmı şaşırtma öncesi kalan kısmına göre daha kısa oldu, bir de öyle deneyeyim dedim.
Nedir doğrusu bu işin? Bu konuyla ilgili doğru bilgiye hangi bölümde ulaşabilirim ve bu konuda tavsiyeniz varsa aktarabilir misiniz acaba?