Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu
Tabi ki çok, hemde pek çok zenginsiniz hocam,
Bebek zekasıyla düşündüğümde 10 tane ineğiniz, tanesi 3,000 edermiş bunu görmem bile. 6,000 den 60,000 tl niz var. Bir inekten ayda 600 tl kazanıyormuşsunuz, 10 inekten ayda 6,000 1 yılda 72.000 kazanıyorsunuz. masrafınız beni pek ilgilendirmiyor. Her yıl orta halli bir daire veya 3 tane otomobil parası kazanıyorsunuz.
50 koyun, 10 keçiden yıllık 15 bin kazanıyorsunuz. Ne harcamışsınız, peşinde ne kadar koşturmuşsunuz. Uykusuz geceler felan beni ilgilendirmez.
Yılda 87 bin kazanıyorsunuz, bu parayla her yıl 14 tane inek alırsınız. 10 yıl sonra milyon tl, eski parayla trilyon çevirmeye başlarsınız.
Bizim halkımızdan bazılarının düşünce tarzı, bebek zekasıyla düşünmek ve karar vermekten ibaret.
3 yıl sonra bu koop işine para yatırıpta kaptıran bir kişi görürsem ağlayan, bir tekmede ben patlatıcam kıçına.
Size de sabır ve başarı, işlerinizde kolaylıklar dilerim sn. garip çiftçi, elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız durumu.
|
çok güzel bir hesap yapmışsın kardeşim, ben anlattıkların gerçek olması için her gün dua ederim. Keşke hayvancılık ve tarım ile uğraşan bütün kardeşlerimin kazançları senin anlattığın gibi olsa da bizler ve sizler rahat bir nefes alsanız. Yıllardır ne ektiğimizi biçebiliyoruz, ne de hayvanlarımızdan umduğumuzu alabiliyoruz. İki sene önce yurt dışından anguslar ihraç edildiğinde ilk defa hayvancılıktan para kazandık. O sene hem ineklerimiz, hem koyunlarımız para yaptı. Cebimiz bir nebze olsun para gördü. Çoğumuzun kanı bitlendi parayı görünce, hemen krediye daldık hayvancılığın para getireceğine biz bile inandık kredi çektik damdaki üç ineğimizi 13 ineğe çıkarttık, eski traktörlerimizi sattık harman vadeli, 50-60 bin tl ye yeni traktörler aldık. Danalarımızı, kuzularımızı satar borçlarımızı öderiz dedik. Ama hiç bir şey umduğumuz gibi olmadı. Çoğumuz danalarımızı, buzağılarımızı maliyetin ve girdilerin çok olmasından dolayı yanlızca bu seneki kredilerimizi kapatabilmek ve icralık olmamak için sattık. Bu seneyi çok şükür çoğu çiftçimiz atlatabildi. Ama çoğu da icralık oldu. Krediler yüzünden yok olmak üzereyiz. Bankalar bize çerez dağıtır gibi kredi dağıtır oldu. Bu sene dedik belki havalar iyi olur, kar yağar ekin para eder seneye borcumuzu öder bu durumu da atlatırız ancak bu sene de hiç kış olmadı. Tarlalardaki ekinlerimiz havaların ısınmasından dolayı şimdiden sararmaya başladı. Türkiyede ki hayvancılık tarım kanallarında bahsedildiği gibi hiç bir zaman kolay olmadı. Biz her gün Allahım bu gün kar yağsın ekinlerimiz rahatlasın diye dua ediyoruz, ama sizler ise havaların ısınmasından dolayı çok memnunsunuz niye doğalgaz, yakıt bu ay az gelir diye. İşte geleceği görememenin en büyük örneği bence bu günü düşünmek ve senin de dediğin gibi her şeyi çocuk zihniyeti ile algılamak. Hayvancılık veya tarım bir oyun değil, başlı başına çok büyük bir sorumluluk. Siz sıcacık evlerinizde bir elinizde kumanda kanepeye uzanırken, bayan kardeşlerimiz bulaşık makinelerine bulaşıkları bile dizmeye üşenirken bizler çoluğumuz çocuğumuzla yirmi dört saat damlardayız. Dizlerimize kadar hayvan pisliğinin içindeyiz. Ailecek çalışmamıza rağmen eşlerinizle kazandığınız paranın yarısını bile kazanamıyoruz ve çocuklarımız için endişe ediyoruz. Çünkü kazandığımız çokmuş gibi herkes bizim işimize yüklenir oldu. Bilinçsiz hayvancılık yapanlar hayvanlarına bakamayınca ucuza sattı bizimde hayvanlarımızın fiyatını kırdı. Hem kendileri zarar etti hem de bizi zarara soktu. Bu krediler yüzünden de elimizdeki avcumuzdaki tarlaları da çoğu çiftçimiz yakında bankalara verecek. Bu bakımdan lütfen herkes elindeki işe sahip çıkmaya çalışsın, biz bu işi seçtiğimiz biz hayvancılığa sahip çıkalım siz lerde mesleklerinize sahip çıkın ki kimse boş hayallerle uğraşmasın. Yatırım yapmanın başka yolları da var her kes bildiği anladığı işe yatırımını yapsın. Eğer hayvancılığı yapmışsa biliyorsa bu işi de yapsın ama kulaktan dolma bilgiler ile tarım kanallarında seyredilen programlarla lütfen bizim ekmeğimizi de baltalamasın....Bu arada intertekki hayvancılık ve tarım sitelerini dolaşırken bu siteyi gördüm ve çok beğendim ve yaşadığım olumsuzlukları da belki bir kaç kişiye faydası olur diye paylaşmak istedim. İnşallah faydası olur.