View Single Post
Eski 15-02-2013, 11:07   #450
sakdag
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2011
Merhaba Arkadaşlar, son günlerde havaların bahar kıvamında gitmesini fırsat bilerek, balkonda çalışmalara başladım. Kıştan beri, dere kumu, yanmış hayvan gübresi, çakıl taşı, strafor, bahçe toprağı bulma telaşındayım. Hepsinden neredeyse yarımşar çuval balkona yığmıştım.
En son istediğim saksıları da alınca işe başlamamak için bir nedenim kalmadı.

Saksılardan başlayalım: Yaklaşık 30 cm boyunda ve 30 cm çapında büyücek saksılar tercih ettim. Çünkü evde 200'e yakın saksıyla yaşamak, hiçte kolay olmadı. Olabildiğince aranjman yapma niyetindeyim. Öncelikle bitkileri bir araya toplarken su isteklerinin benzer olmasına dikkat ettim.

Genel olarak kaktüsler ve sukulentler ayrı olacak.

Saksımız yaklaşık 30-30 cmebatlarında olunca... ki bu da 16,5 lt hacim olarak toprak demek... Hepsini toprak doldurmak hem anlamsız olacak, hem çok fazla toprak tüketmiş olacaktık hem de aşırı ağır saksılarla bel fıtığı olma yolunda ilerleyecektik. Saksıları özellikle yüksek tercih ettim, hem bitkiler kendini biraz göstersin diye, hem de balkonun genel görünüşünde bir düzen olsun diye. Temizlik yaparken de kolaylık olacak.

Saksılarımın önce drenaj deliklerini açıp, yarı hacmine kadar kırıntılanmış strafor doldurdum. (Sevgili Güler Abla'nın sardunya saksılarıında uyguladığı yöntem bu) Daha sonra kum, hayvan gübresi, bahçe toprağından oluşan karışımdan doldurdum. Karışımım da çok az miktarda vermikülit ve cocopeatte var ama çok az miktarda.

İşte ilk çalışmam:
Ben beğendim... Bir kaktüs aranjmanı oldu...
İçindeki bitkiler: 1. opuntia vulgaris-klasik kaynana dili
2. opuntia microdays varyeteleri
3. pitaya
4. echinopsis oxygana
5. cylnidropuntia subulata
6. pilocereus cinsi sutün kaktüs

Name:  DSC09816.jpg
Views: 4640
Size:  32.5 KB

Name:  DSC09817.jpg
Views: 2217
Size:  51.3 KB

Name:  DSC09819.jpg
Views: 4649
Size:  69.6 KB

Özellikle opuntia microdays kaktüsünden çok korkuyorum, çift kat eldivenle çalıştım; buna rağmen o minik, gözle görünmeyen ama acı veren dikenlerinden tam korunamadım. Bitkileri eski sakılarından özenle topraklarını dağıtmamaya özen göstererek çıkardım, Ve düzenleme işlemi sonunda kesinlikle su vermedim.

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön