15-02-2013, 02:11
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2012
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi garip çiftçi
herkese yürekten sevgiler, merhaba...
Ben 7 yedi yıldan bu yana hayvancılık yapmaktayım. Yorumlarınıza bakınca hayvancılığın gerçekten de çok cazip bir meslek olduğunu düşünmedim değil. O kadar güzel anlatmışsınız ki bi an ben ne kadar zenginmişim dedim kendi kendime...
Oysaki keşke herşey şu tarım kooperatifinin reklamlarındaki gibi basit ve kolay olsa. Benim bir ineğim iki günde bir balya saman tüketir, ve verdiği süt ile orantılı olarak da haftada iki çuval yemi rahat yer. Geçen sene balyası 3,5 ila 4 TL olan saman bu yıl maalesef iklim şartları nedeniyle 25 TL'ye kadar çıktı. Süt yeminin çuvalı ise 40 TL'yi buldu. Yani bir ineğin masrafı haftalık 150 aylık 600 TL, getirisi ise ineğin cinsine göre günde en çok 30 lt süt. Bu sütün 5 litresini buzağısı içer, bana kalır 25 kg. süt. Ben bu sütü perakende satamadığım için köye gelen sütü satın alan kişelere satarım, onlarda kapımdan sütü 80 KRŞ'tan alır. Yani bir inek bana günde 20 TL getirir ki bu da aylık masrafını bile karşılamaz. Bana kalan sadece yılda bir buzağı olur, oda bakıma göre 1000 TL ile 2000 TL gibi bir para yapar. Peki diyosunuz ki kazanamıyorsun madem neden bakıyorsun, aslında bakmak istemiyorum çünkü zarar ediyorum. Satmak istiyorum ama geçen sene kredi ile 6000 TL'ye aldığım inek bu yıl samanın pahalanması nedeniyle 3000 TL bile etmiyor. Yani belki seneye saman çok olur maliyet azalır hayvan pahalanır düşüncesiyle zararımı karşılamak için bakmak zorundayım.
Gelelim koyuna, keçiye.. Küçük baş büyük hayvanlara göre bir nebze daha karlı çünkü masrafı yok, eğer meranız varsa dağdan yer gölden içer size de pek bir masrafı olmaz ama o da 24 saat özen ile bakım ister. Sabah 6 da çıkarsın akşam 8'de gelirsin, o dağ senin bu dağ benim gezersin... Merada da ot bolsa o zaman çorbamızı kaynatır, hatta yanına iki çeşit yemek bile koyar. Mesala benim 50 tane koyunum ve 10 tane keçim var. Koyunlarım yılda bir kez Ocak ayında kuzular, bazıları ikiz olur ama ölü doğumları ve sonradan ölenleri de saymaz isek yılda 50 kuzum olur. Bu yıl 48 kuzunun sadece 30 tanesini satabildim. Benim hayvanlarım bakımlı olduğu için çok şükür iyi para etti. Üst üste 290 TL. Ama bütün çobanlar benim gibi şanslı değil. Üst üste 200 TL'ye bile kuzu satan oldu. Sütünü ise hiç bir zaman sağmadık. Kuzular bakımlı olsun diye eğer sağsaydım benim kuzularım da 200 TL 'den gidecekti ve koyun sütünden de en fazla 2000 TL ya da 3000 TL gibi bir gelirim olacaktı. Köyde bazı arkadaşlarımız saanen keçisi de aldı tabi günde 4 litre süt almak için keçiye olmadık yemler yedirttiler ama çok narin ve nazik bir hayvan olması ve soğuğa dayanamaması nedeniyle çoğunun keçileri öldü. Sağdıkları sütü ise 1500 TL'den satıyorlar.
Ben bu kooperatifçilik masalına da pek sağlıklı bakmıyorum. Ben hayvanıma kendim bakarken üye olacağımın 5 katı hayvan olmasına rağmen de bu kadar kâr edemiyorum. Kârı bırak karnımı zor doyurup çiftçi bağkurumu zor ödüyorum.Eğer o kadar maliyete ve işçi masrafına rağmen onlar edecekse bir köylü olarak onları ayakta alkışlarım ve bu işi nasıl yaptıklarını da öğrenmek için elimden geleni yaparım. Esasında bi anlamda iyi bir oluşum. Eğer dolandırıcı değillerse bizim çok kar ettiğimizi ve çok para kazandığımızı düşünen sizlere hayvancılığın aslında o kadar da kârlı bir iş olmadığını gösterecek. Ben yıllardır bu işi yapmama rağmen hiç bir zaman üç yılda 10 koyundan 150 koyun elde edemedim. Yılda iki kez doğuran koyunlarım oldu tabi ama o da koyunun ömrünü ve verimini bitirdi. Altı ay sonra damızlık olan ve koçunu alan kuzularımda oldu ama kuzu'dan çıkan kuzu ya öldü ya da kuzulayan kuzu öldü. Bence bırakın hayvancılığı, kooperatifi bildiğiniz işi yapın, 14 Bin TL kooperatife yatıracak paranız varsa tarla alın, arsa alın. O koperatifden daha verimli olacaktır inanın, paranızı gayri menkule yatırın.. Benim gibi garip bir çiftçinin size tek tavsiyesi budur. Bizde bu işin içindeyiz madem kendimizi nasıl geliştiririz nasıl çok kar ederiz onu düşünelim. Yani herkes kendi işini yapsın. Kalın sağlıcağınan..
|
Iste bunlar hayatin gercekleri...Anadoludaki koylerin bosalma nedenleri...
Sayin garip ciftci, ne guzel anlatmissiniz, ellerinize saglik, saygilar...
|
|
|