View Single Post
Eski 14-02-2013, 22:44   #326
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Mehmet Fatih, yukarıda da anlatılmış. Ama sorunun esas nedenini bulamazsak , doğru nedeni bulamazsak ileride yine benzer sorunlarla karşılaşırız. Benim öğrenmek istediğim ya da çözemediğim konu, Bu tez doğru ise doğrudan su içinde yetiştirilen herhangi bir cocopeat olmadan yetiştirilen bitki tamamen su içinde . Bu tamamen su içinde olan bitkilerde sorun olmuyor.

Bu topraksız tarımın esası tamamen su içinde ( besin eriyiği katkılı) yetişirken , nasıl oluyorda cocopeat içindeki bitki çok sudan kötü etkileniyor. Bu bir çelişki değil mi?

Bana göre problem çok su ( besinli su değil ) köklerin oksijensiz kalması .

Köklerin oksijenlenmesi cocopeat da yetişen bitkide doğru drenaj ile sağlanmaya çalışılır. Bunda bir yanlış yapılırsa , mesela suyun ortamı terk etmesi doğru hesaplanmazsa o zaman kökler oksijensiz kalır ve problemler ortaya çıkar.

Drenaj konusu sisteme verilen suyun sistemi terk etmesini gözlemleme ile halledilmesi mümkün ama , neyi gözlemleyeceğimizi nasıl yapacağımızı da bilerek yapmak lazım . Cocopeat suyu bünyesinde tutuyorsa o zaman cocopeatın kurumasını ve araya havanın girmesini sağlamalıyız.

Su sisteme girdi ve çikıyor o zaman drenaj doğrudur dersek , bitki havasız kalır.

Hata bence gerçek nedenlerden hareket etmemekte. Köklerin oksijen almasını sağlayamadığımız sürece problemlerimiz olacaktır.

Cocopeatın nemini ölçsek bile tam olarak neyi sağlıyacağımızı bilmiyorsak yanlış uygulamalar yapabiliriz.

Benim hayatta öğrendiğim bir şey var. Bir problemle karşılaştığımda , önce kendime sorarım ben neyi yanlış yaptım diye .
Eğer kendi hatamı bulamaz isem , ve hatayı başkalarında ararsam başkaları her zaman olacaktır. Ve yanlış yapmaya devam edeceğim. O yüzden hata ben neyi yanlış yaptımı bulmakla düzelir.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön