Eger yaprak ustlerinde mor-siyah karisimi lekeler olusursa, tutun mozaik virusunden suphelenebilirsiniz ki bu durumda bitkiyi kurtarma sansiniz yok ancak bu virus genelde nemli ve sicak guney iklimlerinde yasayan bir zararli tarafindan yayilir.
Bana da bitki stres altinda gibi geldi. Kararinda ama duzenli sulayin. Bir de yaprak altlarini kontrol edin. Eger damarlar boyunca gelismis bir eflatun rengi gorurseniz, yuzde fosfor orani yuksek olan (%1-2 yeterli) ve suda cozunebilecek bir gubreyi puskurtme yoluyla yapraklarin alt kismina yedirin. Yapraklara alttan verdiginiz zaman gozeneklerin gubreyi almasi daha kolay olacaktir. Bir de ayni yolla potasyum vermenizde yarar var. Mineral eksikligi de soz konusu olabilir. Solucan gubresine erisim imkaniniz varsa, su icinde cozup cozeltiyi puskurtebilirsiniz.
Duzeltme: Yukarda tutun mozaik virusu demisim ama aslinda "curly top virus" demek istemistim. Turkce'de hangi hastaliga denk geliyor bilemiyorum. Bir de buna neden olan zararli Turkiye'de yasama alani buluyor mu onu da bilemiyorum.
Düzenleyen birnefestoprak : 09-03-2013 saat 18:21
|