Sayın orke
Verdiğiniz bilgi gerçekten çok önemli bir bilgi oldu benimle yazışanlardan çoğu Türkiyede agar bulunmadığından dert yanıyordu. Adresi siz buldunuz.
Söylediğiniz gibi agarın çok çeşitleri mevcut. Bulduğunuz agarın bozulmuş olacağını sanmıyorum bozulmuş olsa dahi yemeyeceğiniz için sorun olmayacaktır.
Benim kullandığım agar ile sizin kullanacağınız büyük ihtimalle farklı ama aynı işi görürler.
Agarı su ile karıştırıp ısıtıp soğumaya alınca jel haline geliyor kullanımı bu kadar basit.
Ama bizim olayda biraz karışık bir durum var agar tek başına misel için yeterli besin içermiyor. Ben sadece agar jelinde de misel ürettim sonuç aldım ama biraz daha yavaş ve zayıf ilerliyor. Misel için agar hazırlamanın bir çok tarifi var ben patates dektrozu denilen karışımı yapıyorum hem patatesi bulmak her zaman her yerde mümkün hem ucuz hem de kolay.
Tariften önce size bir kaç püf noktası yazayım bunları deneyerek bulmak baya zamanımı aldı vaktinde.
Agar karışımını hazırlayıp bir kavanoz **** kapağını kapatıp düdüklüye yerleştirebileceğiniz boyutta bir şişeye koymanız gerekiyor. Şişeyi tavsiye ederim çünkü sıcak sıcak kullanıyorsunuz tutması kolay bulamazsanız kavanozun tutması kolay olanını tercih edin. Eliniz yandığında işlemleri hızlı yapamıyorsunuz petriler kontamine oluyor. Agar dolu şişeyi düdüklüye koyup kaynatın bu şekilde hem steril olmuş olacak hem de agarınız hazır olmuş olacak. Benim satın aldığım petri kapları 10luk paketler halinde steril naylon paketlerde geliyor. Petri paketini üsten ya da yandan yırmayın. Altan açıp çalışma masanızın üzerine yerleştirin dik olarak paketi sıyırın sonra hemen rulo yapıp bir kenarda bekletin. Şişeyi açıp petri kaplarını en alttaki kap açılacak şekilde kapak ve diğer kaplarla açıp yeterli miktarda agarı koyup kapatıp bir üstteki kaba aynı işlemi yapın. Üsteki en son kaba kadar işlemi aynı şekilde ve yapabildiğiniz kadar hızlı tekrar edin. Bitince rulo yaptığınız paketi kapların üzerine geri geçirip oldukları yerde soğuyup jelleşmesini bekleyin. Kaplarınız bu şekilde kontamine olmadan hazır hale gelecektir.
200 gr patatesi kaynatıktan sonra sudan çıkarın daha sonra bu suyu kahve filitresinden geçirip suyun bir kaba boşalmasını bekleyin. Filitre etmeden de bu suyu kullanabilirsiniz ama bulanık bir su olduğundan misel gelişimini net izleyemezsiniz.
20 gram agarı bu karışıma koyup eritin. kaynattığınızda su azalacağından 1 litre olması için gerekli miktarda su ekleyin.
şişeye doldurup 120 derecede 20 dakika düdüklüde kaynatın.
İşlem bittiğinde düdüklüyü açmadan petri kaplarınızı ve ortamı hazırlayın sonra çıkarıp yukarıda anlattığım gibi petri kaplarına sıcak sıcak aktarın.
Agarda dikkat etmeniz gereken şey çok kuru olursa misel için yeterli nem olmuyor çok sulu olursa bu kez kap yüzeyinde su buharı ve su birikmesi oluyor bu da miselin gelişimini engelliyor ya da öldürüyor. Agar oranı burada kullandığım tür olduğundan siz önce su ve normal kaplarda bir kaç deneme yapıp gerekli kıvamı bulun sonra patates olayını yapıp petri kabına aktarın.
Umarım unuttuğum bir şey kalmadı

Kolay gelsin.