Sn pomodoro,
O kadar ince hesap kitap yapmaya gerek yok gerçekten de.
Sıcak kompost özelinde,
Dikkat edilmesi gerekenleri kısaca toparlamak gerekirse
- Kaçınılması gereken malzemeler (patojen taşıyıcılar, kedi-köpek dışkısı-ceviz dal ve yaprakları vs vs..)
- Kahverengi - yeşil malzeme oranı ( kahverengi malzeme parçalanması zor malzemedir o yüzden yeşil malzeme oranı aşağı yukarı 1/3 oranında olması tavsiye edilir. Yanmış, koyun,keçi gübersi de kahverengi malzemedir.)
- Hava - Nem Oranı ( karıştırma havalandırmayı sağlıyor )
- Isı ( sıcak kompost' ta tavsiye edilen 1 x 1 x 1 m boyutlarında bir kompost kabıdır. Proses başlayınca bakteri faaliyetleri ısıyı yükseltir. Sizin ısıtmanıza gerek yok. : ))
Bizim ufak kovalarda denemelerimiz yok, bahçedeki 1 x 1 x 1 m lik kabinde ki süreçlerde tecrübelerimiz var. Ama
sanki sizin yığınınızda yeşil malzeme eksik/az gibi görünüyor.
Kompost malzemerini bir kere toparlayıp yığını oluşturduktan sonra nem-hava oranlarını kontrol ederek devam etmek yeterli oluyor. İçine sonradan extra malzeme eklemek süreci epey yavaşlatıyor.
Eminim daha tecrübeli üyelerimiz de önerilerde bulunacaktır.
Vazgeçmek yok denemeye devam...