Sn ciroz,
Sn ekizilaslan'ın önerisini dikkate alıp internetten yanmış gübre siparişi verdim. Bu haftasonu komposta gübre ekleyeceğim. Kompost kovası balkonumda duruyor, dolayısıyla ısıtma şansım yok. Kovanın kapağını açtığımda kapakta yoğuşma olduğunu gözlemliyorum. Bu da sanki bir miktar ısınma varmış anlamına geliyor herhalde. Ama hiç yüksek bir ısı hissetmedim ben. İçine doğru şeyleri makul miktarlarda koyduğuma inanıyorum. Kağıt kırpığı, kuru yaprak, blenderdan geçirilmiş mutfak artığı (mandıra ürünleri, pişmiş/yağlı atıklar ve et
hariç)... Ve saksılardan çıkmış, kullanılmış toprak... Toprağın "faydalı bakteriler" konusunda yeterli olacağını ummuştum ama olmuyormuş anlaşılan. Temennim, haftasonu ekleyeceğim gübre durumu kurtarsın. Yoksa bunca zaman yararsız hatta zararlı bir çürüyük yığınıyla mı uğraşıyorum?
Youtube'da seyrettiğim tüm videolar bunun öyle çok da hesap kitap işi olmadığı yolunda. Doğru malzemeleri koyun(lazanya usulü), karıştırın ve bekleyin, olacak diyorlar. 4 ay oldu... Bir kere becerebilirsem çok sevineceğim. Vazgeçmek istemiyorum...
Bir dahaki sefere anaerobic kompostu mu denesem diye düşünüyorum. Herşeyi bir kerede karıştır, ağzını kapat ve 1 yıl sonra kompost hazır... Isındı mı ısınmadı mı, karıştırmayı unutma, vs derdi yok
Anaerobic Composting - How Does It Work? - YouTube