Bu konuya ben de birkaç satırla katkıda bulunmak istedim. Önce bazı konuları açıklamam gerekir ki yanlış anlama olmasın.
1. Benim güllerim Yalova da, Serada ve Kesme çiçek olarak kullanılan Bordoux çeşidi güllerdir. Nisandan Aralık ayına kadar devamlı çiçek verirler.
Bunları söylemekdeki amacım şu: Her gül türü/çeşidi farklı budanır..Örneğin; Baston güller, çok çiçekli rugosa gülleri, sarmaşık güller, vs.vs. Diğer taraftan Bölgelere göre budama zamanı farklıdır. Bu Ocak-Mart ayları arasındaki bir zamandır. (Aslında çiçeklerini kesmek de bir tür budamadır!) Dolayısıyla Gül budaması, ağacın yaşına , cinsine, yerine göre değişkenlik gösterir.
2. Bununla birlikte Gül budamasında bazı temel özellikler değişmez. Bunlar:
- Budama da keskin makas kullanılmalıdır,
- Kış budamasında genellikle yaşlı (Eski) dallar çıkarılır ve yeni yıl gelişmesi Genç dallar üzerinde inşa edilir. (Çatlamış dallar yaşlıdır, düzgün yeşil dallar gençdir)
- Kuvvetli dallar bırakılır, zayıf,cılız,hastalıklı, yaralı
vb. dallar dipten çıkartılır.
- Eğer dipten gelen kuvvetli, genç dallar yok ise, kalın yaşlı dal üzerinden çıkmış genç dallar kısaltılır. yeni yıl sürgünleri bu genç dallardan verdirilir. Çünkü yaşlanmış dallardan tomurcukların (Göz) patlaması zor olur.
- Fazla kalabalık,olmuş fidanlar 2-4 genç-kuvvetli dal bırakılarak gerisi dipten veya uygun yerlerden kesilip atılır. Bu 2-4 daldan patlayan gözler size çiçekleri verir.
3. Budamada "Kesmek" gülleri kurutmaz? Acımayın kesin, korkmayın. Burada önemli olan konu, KÖKlerin çalışması ve yenilenmesidir. Köklerin yenilenmesi ise havalandırma( Toprağın TAVLI olduğu zaman işlenip kabartılmasıdır. Uygun bir gübreleme de yapılırsa kökler faal hale geçer ve budadığınız sürgünlerin tomurcuklarını şişirip yeni taze dallar verir.
Konuyla ilgili birkaç da foto var, belki ilginizi çeker. Ama unutmayın: Bunlar
Yalovada, serada ve kesmegül çeşididir.