View Single Post
Eski 06-02-2013, 00:35   #5
İzmirli
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nautilus Cycad Mesajı Göster
En iyi ve büyüme süreci en meşakatli türlerden birisi bence.... Çok büyük çok heybetli.

Google'da olan sağdaki soldaki bilgileri kopyalayıp buraya yapıştırmaktan sa kendi tecrübelerimi yazayım istedim.

Bahçenize dikmek istiyorsanız şayet yaklaşık 10m çapında bir dairesel alan kaplıyor ilk yıllarda. Sonra ki yıllar güzelliği ile sizi baş başa bırakıyor...

Çok dayanıklı, Kolay çimleniyor, ancak ilk 5-6 sene çok dertli. Malum diken olayı. Ayrıca dikenleri battığı zaman hoplatacak cinsten.... Favorilerimdendir. Tohumlarından lazım olan arkadaşlara temin ederim ücretsiz...

İzmirli arkadaşımın bu konuyu açması çok iyi oldu.

İzmirlilerin Palmiyeye karşı ayrı bir zaafı var galiba

Sağda solda her yerde olan bu güzelliği latince ismi ile bilmek güzel. Böyle Çevremizdeki bahçemizdeki palmiye türlerini paylaşırsak çok iyi olur. Binlerce palmiye türü varsa binlerce başlık olsun.... Kim neyi arıyorsa onu bulsun öğrensin.
Sevgili Nautilus Cycad,

Uzun süredir foruma giremiyordum, bu başlıkları açmadan önce yolda budanıp kelleşmiş ve harap edilmiş Palmiyeleri(yoğunluk ile phoneix canariensisleri) görünce belki de en yakınımızdaki türleri bilmiyoruz diyerek bu başlığı açtım. Dediğiniz gibi açılması faydalı olabilecek birçok palmiye türü başlığı var. Sayın Hami Bey, Mine Pakkaner ve bilgi sahibi, deneyimi olan birçok üyenin de katkıları ile tüm forumda olduğu gibi Palmiye kısmının da oldukça zenginleşeceğini ve bilgilendirici olacağını düşünüyorum.

Feniksler çocukluğumdan hatırladığım, tıpkı bir evcil hayvan gibi ilgilenip, bakımını yaptığım, tohumlarını kavanozlarda biriktirip, tohumlarının üzerindeki incecik meyve tabakasını yemeğe çalıştığım, sonrasında ise tohumlarını deniz kabuğuna benzettiğim ve de dikenleri tarafından çeşitli kereler yaralandığım bir palmiye türü. Hele budanmayıp dallarının kendiliğinden aşağıya sarkmasına izin verilirse toprak renklerinden gökyüzü renklerine kadar olan geçişi tek bir fenikste görmek olası oluyor.

Feniksler, suyu seviyorlar özellikle tuzlu olmayan suları daha çok seviyorlar. Soğuğa dayanıklılar(İzmir iklimindeki soğuklara). Tohumları çimlendikten sonra koşullar da uygun ise çabucak büyümeye başlıyorlar, büyüdükçe güçlü ve düzenli bir gübrelemeye(kimyasal+organik) gereksinim duyuyorlar. Palmiyeler kitabının yazarı Sayın Ragıp Esener'in kitabında anlattığı gibi magnezyum ve diğer iz elementlere(mangan, demir, çinko...) iyi cevap veriyor. Dikildiği alandaki toprağının geçirgen bir toprak olması önemli. Deniz etkisine dayanabilen bir palmiye türü.
Ek olarak Kırmızı Palmiye Böceği olarak bilinen bir böcek oldukça öldürücü olabiliyor. İzmir çevresinde enfekte olmuş bir Phoneix Canariensis'e rastlamadım ancak Türkiye'nin daha güney bölgelerinde Kırmızı Palmiye Böceğinin görülme oranı sanırım daha yüksek. Ancak İzmir bölgesinde Phoenix Dactylifera'larda(Hurma Palmiyesi, Hurma) enfekte olanlarına rastladım. Ancak mücadele yöntemlerinin ve bilincin artmasının etkisi ile de görülme sıklıkları azaldı sanırım. Uzman kişiler bu konuya daha yerinde ve dengeli cevap verebilirler diye düşünmekteyim.

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön