View Single Post
Eski 05-02-2013, 23:25   #12
Manifesto
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 499
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Sayın Manifesto Merhaba,
Sizler gibi deneyimli arkadaşların paylaşımlarına her zaman ihitiyacımız var.
Sizin vermiş olduğunuz bilgilerle benim edindiğim bilgiler arasında farklılıklar var. şuan deneme üretimi yapıyoruz bazen piyasa araştırmaları da yapıyoruz. bir işin içine girmeden yeterli bilgi edinmiş olmuyorsunuz veya edindiğiniz bilgiler havada kalıyor. size birkaç sorum olacak, cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
- turfanda çilek yetiştirdiğimizde de ortalama toptan satış fiyatımız 1.5 TL.midir?

Turfanda üretim,doğal yollarla açık alanda üretimin başlamasına kadar yapılan hasadın toplamıdır.Turfanda üretimde hasat az ve genelde fiyat yüksektir.Mesela açık üretim başlayana kadar 1 dekardan bir kaç toplamada 2 ton hasat yaptınız kğ fiyatını 5 TL'ye 3 TL'ye 4 TL ye satmış olun.Ortalama satış fiyatınız 4 TL olacaktır.

Bu sebepten diyoruz ki;soğuk dönemde bitkiyi aktive edebilecek maliyeti düşük hangi yöntem varsa uygulamalı ve hasat sayısını,dolayısıyla turfanda üretimi 4-5 tonlara çıkarmanın tedbirleri alınmalıdır.

Mesela sizin deneme seranızda bitkinin durumu ortada.Şayet dikimde gecikme olmasaydı belki belki 2 hasat yapabilecektiniz.Oda olsa olsa 200-300 kğ kadar bir ürün olacaktı.(1 dekar için)

30-35 gün sonra Adana açık alanda hasata başlayacak. Akdeniz kıyı şeridi boyunca hasat başlangıcı aşağı yukarı bu tarihlere denk gelecek.Üretimi çok,raf ömrü kısa,lüks tüketim sınıfında bir ürün tezgahlarda 2 TL den satılmaya başlayacak.Ve her hasatta fiyat düşecek.

Bu durumu Serada üretiminizle kıyaslayın.

[/QUOTE]

-topraklı(örtü altı değil) çilek yetiştiriciliğini önerirmisiniz?
-topraktaki çilek yetiştiriciliğinde gelir gider hesabını paylaşabilirmisiniz?
-topraksız tarımda çilek yetiştiriciliğinde iyi bir fiyat politikası oluşturabilmek için ihracata yönelik yetiştiriciliği önerirmisiniz?
-ihracata yönelik yetiştiricilik için en az kaç dönüm topraksız çilek serası olması gerekir?
.[/QUOTE]

Açık alan çilek üretimi ülkemizde 1 dekardan 10-15 dekara kadar aile işletmesi şeklinde devam eden bir üretim şekli.Elde edilen gelir diğer üretimlerden elde edilen gelirlerle birleşir ve ailenin kazanını kaynatır,hepsi bu.

İşletme bazında geniş arazilerde yapılan açık üretim ve pazarlama ağı daha rantabl olabilmekte.

İhracata yönelik serada üretimde en az diye bir alan söylemek doğru olmaz ama İşletme olarak siz ihraç edecekseniz tek hasatta (ami tabirle) ambalajlı olarak kamyonu dolduracak ürün elde etmeniz gerekir.Buda ortalama 10 ton civarı bir ürüne tekamül eder.

[/QUOTE]

sorularımla sizi yorduğumun farkındayım. tekrar teşekkürler... selamlar... saygılar..[/QUOTE]

Rica ederim.Paylaşım için burdayız.

Manifesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön