View Single Post
Eski 03-02-2013, 16:09   #629
merlict
Ağaç Dostu
 
merlict's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Ah ah, benimkilere bu resmi göstersem de ibret alsalar azıcık

Sevgili Güzin hanım, bakınız benim limonlarımın evde durdukları yer aynen böyle, aynı fotoğraftaki gibi, kalorifer camın hemen altında. 2 saksım da yan yana. Ancak bizim karşımızda apartman yok, açıklık ve daha çok güneş alabiliyor. Benzer fotoğraf buldum ya, hemen kendiminkileri de lafın arasına sıkıştırayım dedim

Diyelim limonu çekirdekten filizlendirdik. Sağ salim büyüyor. İleride bahçeye dikme şansımız da yok, yani hep saksıda kalacak.

1. Çekirdekten yetişme limonu ne zaman, kaçıncı yılda budamamız ya da kısaltmamız gerekir?

2. Bunu yaparken en üstten mi yapmalıyız yoksa yanlardan dal veya filiz veriyorsa onları mı kesmeliyiz? Yoksa hiç kesmemek mi lazım? Kesmezsek de gövdesi incecik öyle uzayıp boya gitmez mi?

3. Doğrusu, boya gitmemesi için üst kısımdan kısaltarak yanlardan dallanmasını teşvik edip çanak/ taç şeklini almasını sağlamak mıdır? (Daha önceden bonsai amaçlı yetiştirmiyorsak kökleri kısaltmaya gerek yok demiştiniz, köklere hiç ellemiyoruz değil mi?)

4. Çekirdekten yetişen limon fidesini budarken kesilecek yer inceyse budama makası yerine maket bıçağı kullansak olur mu? Açılı bir kesim mi düz kesim mi yapmalıyız?

5. Bir soru diye sizi kandırıp bir sürü sordum, hakkınızı helal edin
Öncelikle tarzınız yanlış sayın Cymbelina

Limon fidanınız büyümüyor, ne yaptıysanız olmuyor, çözüm; hemen 2 adet kılıç çiçeği ediniyorsunuz, kılıçları normal boy saksılara dikip limon saksısının sağına ve soluna kılıç çiçeklerini koyuyorsunuz, limonunuz destur çeke çeke bir boy, bir yaprak, bir çiçeklenme demeyin gitsin.Bazende korkutmak gerekir, her zaman el bebek gül bebek olmaz.

Aslında Güzin hanıma sormuşsunuz ya neyse yinede ben cevaplamaya çalışayım...

1. Ne kadar erken budamaya başlarsanız ilerisi için düşündüğünüz şekli daha kolay elde edersiniz.Ben daha 1 yıllık fidelerde yaprak ve dal alma işlemi yapıyorum.

2. Sadece saksıda kalacak ve ondan ticari güç elde etmeyecekseniz (limonlarını toplayıp satmayı düşünmüyorsanız) ileride vereceğiniz şekle göre budayın.İlk yıllarda lider dalın alt sürgünlerine izin vermeyin, boylansın.Arada lider dala rakip geliyorsa rakibi alt edin, boylanma oranı size ve evinizdeki köşenize uygun hale yakınken artık tepe ve taç olayına girin, alttan gelecek her sürgünü anında kopartın.Budama ile saksı değişimini periyoda bağlarsanız benim çok güzel ağacım olur.Pardon sizin

3. Güneş göstermezseniz boya gider, biraz güneş biraz bdama ile boyu dengeleyin.Köklerle fazla oynamayın, tecrübe kazanmadan yapacağınız kök kısaltma, budaması kötü sonuçlara gebedir.Sadece saksıdan komple çıkarttığınızda toprağı dağılmadan etrafta kılcal sarkanları kesin yeter.

4. Olmaz!!! sadece aşı makası veya bistirü olur.Diğer her türlü bıçak olmaz, kasap bıçağı, market bıçağı (bu maket olacaktı heral) bakkal bıçağı ile budama yapılmaz, lütfen meslekleri karıştırmayalım. Temiz olduğu ve hijyen sağladığınız sürece her türlü bıçak olur ama kesinlikle hijyen.Ayrıca hasar vermeden düzgün kesim şart.Kesim yönü açılı olmalı amacı ise açılı kesince sulama esnasında veya yağmur suyunun düz kesilen yerde kalıp o dala işlemesini ve hastalıklara davet çıkartmasını engellemek.Açılı oluna orada su duramaz, anlaşıldı.Eğer şansınız varsa aşı macunu kullanırsanız kesilen yerlere sürerseniz hastalık olayını %90 engellersiniz.

5. Hep bu tufaya düşmekten artık ne diyeceğimi bilemiyorum.Aslında baştan okuyup yazmaya sonra başlasam, göreceğim ama Cymbelina'nın mesajını görünce okumadan direk alıntıla yapıp cevaplamaya başlıyorum, nasılsa içinde soru vardır diye

Doğa için herşey helal olsun, rahat olun.
Ne mutlu bize sayenizde bizde sevap kazanıyoruz

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön