Arkadaşlar merhaba ,
Bu başlığı dikkatli bir şekilde okudum ama yine de sizlere danışmak istiyorum.
Bizim dededen kalma bahçemizde yaklaşık 50-60 yaşlarında yerel adı amesgene ve üryani olan erik ağaçları var.Bu ağaçlar 2-3 yılda bir erik verirler.Bu güne kadar bu ağaçlara çapalama,sulama.budama hiçbir bakım yapılmadı.Herhangi bir hastalık belirtisi de görülmedi.
Bu ağaçlardan dökülen eriklerden 500 civarında çöğür meydana geldi.Ağaçların diplerinde çok sık bir şekilde duruyorlar.Kalınlıkları ise 1 parmak 2 parmak en fazla 3 parmak kadar.Bu
topraklara alışkın olduğu için bu çöğürleri ticari olarak değerlendirmek istiyorum.
Düşüncem şöyle ,bu çöğürlere bu mart ayında oldukları yerde erken sürgün göz aşısı yapıp tutanları gelecek mart ayında kalıcı yerlerine almak.
Ancak içinde bulunduğumuz yer itibariyle cinsine kara veremedim. (Burası Çankırı ili Ilgaz ilçesi.Geçen yıl -20 leri gördü , bu yil da Çukurova gibi.).Yani kısaca İç Anadoulu. Ankara Kastamonu yolu üzerinde.
Bu konudaki öneri ve düşüncelerinizi bekliyorum.Ayrıca göz alabileceğim kalemleri nereden bulabilirim.
Tüm forum arkadaşlarıma selamlar.
NOT : sadece erik olarak düşünmeyebilirim ,bölgemize uygun olan erik anacına uyumlu diğer meyve ağaçları da düşünülebilir.Önerilerinizi bekliyorum
|