View Single Post
Eski 31-01-2013, 16:31   #117
Charlaux
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egemen16 Mesajı Göster
Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim..
Peki saksı değişiminde şu dışarı taşan kalın kökleri budamalımıyım ve yeni saksı biraz daha mı büyük olmalı şuankinden..
Teşekkürler
Ben sizin yerinizde olsam kokleri budamadan ayni boyutlarda bir fidan gelse koyacagimiz bir saksiya koyarim.Saksinin iceriginin %50 dere kumu %50 toprak karisimi olmasina ozen gosterir ve saksiya adapte olmasini beklerim.(1-2 hafta)

Sonra bahsettigim humik asit gibi besin takviyelerini kullanarak agaci guclendiririm.Bundaki mantigimida basitce aciklayacak olursam,

1)Market bonsaileri bonsai sanati dikkate alinmadan uretiliyor ve aslinda sizinki de yanlis tellemeler uygulanmadan satisa sunulmus ki bu iyi birsey.Bonsai saksisinda gecirdigi zaman onun saksiya adapte olmasini sagladi.

2)Baslangic asamasindaki fidanlari inceleyecek olursaniz goreceginiz fidanlarin buyuk bir kismi guclu,tellenmeye hazir bitkiler.Ayrica bitkilerimiz tellenmeye hazir olsa bile onlarin bonsai saksilarina gecmeleri ayrica uzun bir surec,bir ugrastir;bonsaimiz nihai sekline ulasinca bonsai saksisina geciririz.Peki sizinki istediginiz sekline ulasti mi ? Bana kalirsa hayir.

3)Bitkinin uzun zamanli yasamasini istiyorsam yolculugun da uzun sureli oldugunu kabul ederim.Market bonsaileri genellikle arkadaslarimizin da bahsettigi gibi deneme tahtasi gibidir,cunku ucuzdur ve cesitli avantajlari vardir (bitki olse bile bir benzerini bulabilmeniz gibi) Siz diyorsaniz ki ben bu bitkiye deger verdim ve farklilasmasini istiyorum o zaman ona fidanliktan aldigim bir fidan gozuyle bakarim,minik bir fidan ve herseye sifirdan baslarim.Sifirdan nasil baslanilir diye soracak olursaniz "Uyelerin Bonsai Calismalari" kismindaki baslangic asamasindaki bonsaileri izleyin ve simdilik okuyun,uygulamaya gecirmeyin.Bitki 6 ay ya da belki daha fazla suredir acilar icinde kivrandi durdu.O yuzden Nisan'a kadar okuyun,ogrenin ugrasinizi fidanliktan alacaginiz bir fidanla giderin.Biraz buyudugunde,birazcik iyilestiginde de okuduklarinizi uygulamaya gecirin ve onda size ait bir iz birakin.

Yok onu o saksida birakmaya devam eder ve onu bitirilmis bir parca olarak gorecek olursaniz da sonu bence cop.Cunku ben de market bonsaisi aldim hem de defalarca ama ayni saksida biraktim,ugrastim da ugrastim ama onlarin olumunu izledim sadece.Yasamayi basaran bir tane vardi onun da bir ucube oldugunu,uzerinde oynama yapamayacak kadar kotu oldugunu anladim ama en azindan sizinki oyle degil,sadece daha cok kucuk ve dayaniksiz.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön