View Single Post
Eski 31-01-2013, 00:03   #16
erhan özkan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
türk ya da anadolu tavuğu diye bir şey yoktur.bu tavuklar genelde bazı saf ırkların,zamanla iklim ve beslenme koşulları dahası iç ve dış parazitlere karşı dayanıklı hale gelmesi ile elde edilmiş son derece verimsiz melezleşmiş varyasyonlarıdır.buna denizli,hacıkadın gibi ırklar da dahildir.mesela hacıkadın la fleche' diye bir ırkın kalıntılarından üretilmiştir.günümüzde tavuk ırkları formülü sır gibi saklanan, birkaç ırkın kırılması ile elde edilmiş ticari yönden verimli ırklardır.yumurta için genelde leghorn ırkının varyantları tercih edilirken agresyonu azaltmak veya yumurta dışı/içi rengi gibi nedenler için rodayland ,plymouth gibi ırklar melezlemede kullanılır.bunlara layer ırklar denir.
et tavuğu olarak adlandırabileceğimiz ''commercial hybro'' ırklarda brahman/plymouth melezlemesi nin ana dal olarak kullanıldığı melezlemeler kullanılmaktadır.mesela şu anda dünyadaki trend 45 günde 1.3 kg temizlenmiş piliç elde etmekten 63 günde aynı kiloyu yakalayıp et kalitesini arttırmaya dönüşmektedir.bu şekilde titizlikle yetiştirilen yumurta ve ya et tavuklarının verimlerinin kötü yönde etkilenmemesi için tamamen steril ortamın sağlanması gerekir,tabi ki bu ırklar mikroplarla hiç karşılaşmadıklarından hastalıklara karşı çok dayanıksızdır.

erhan özkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön