Sn.Cemaleddin bey. size elimdeki bir çeviri makaleyi göndermek istiyorum. gerçi bu makalede ikide bir "dikkatli olmalısınız" gibi ifade kullanıp tedirginlik yaratmışlar. esas olan burada sizin ağaç üzerinde denetinizin sık ve düzenli olmasıdır.
Kurban Dallar ve Kurban Lider Dal Geliştirmek
Konuyla ilgili başka bir uygulama da, gövde veya yan dalın kalınlığını arttırmak veya gelişmekte olan ağaçların konikleşmesini düzeltmek için, kurban dal veya kurban lider yetiştirilmesidir.
Bu uygulamada, gövdenin dış kısmından veya bazen de bir dalın dış kısmından, birleşme noktasındaki çapı artırmak için, yabanıl bir filizin seçilip büyütülmesi söz konusudur.
Uygulamadaki fark, kurban dalın bir araç olduğudur. Bu dal işini yapıp istenilen yerde çapı geliştirdikten sonra ağaçtan tamamen uzaklaştırılacaktır.
Kurban dal uygulaması tüm yaprak döken ağaçlarda uygulanabileceği gibi yapraklarını dökmeyen ağaçlarda da uygulanabilir fakat özellikle ibrelilerde bu uygulamanın önemi daha da büyüktür.
Kurban dal yetiştirirken, alt kısmını gölge yapmamasına ve dahası büyüdüğü alanı fazla güçsüzleştirmemesine dikkat etmek gerekir. Ben uygulamalarımda kurban olarak belirlediğim dallara, alt kısımlarında zararlı gölgeler oluşturmayacakları kadar uzayana kadar herhangi bir yaprak ve küçük dalcık budaması yapmıyorum. Kurban dallar, gövde çapında istediğiniz genişlemeyi sağlayana kadar uzatılabilirler. Ki bu üç metre veya daha fazlası bile olabilir.
Kurban dal ve kurban lider yöntemini ağacınızın güzel bir formu ve dallanmasının bitmiş olduğu zamanlarda problemlerinizi çözmek için kullanın. Unutmayın bu kurban dallar gövde çapını birleşme noktalarına kadar genişletirler. Eğer gövdenin tümü boyunca bir çap genişlemesi arzuluyorsanız, kurban dalların ağacın tepe kısmına yakın yerlerde gelişmesine izin vermelisiniz. Fakat tepenin tam ucunda gelişecek bir kurban dal tepenin narin yapısına da zarar verebilir buna da dikkat edin.
Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız ağacınızın azalan konikleşmesini düzenlemek için yeni bir tepe geliştirmelisiniz. Ben uygulamalarımda kurban dalları çoğunlukla, görevlerini tam olarak bitirmeden kesiyor ve daha alt kısımdan yeni bir tanesini konikleşmeyi uygun hale getirmesi için yetiştiriyorum.
Kurban dal uygulamasında büyük ve güçlü bir büyümeye ihtiyaç duyuyorsanız, dallarınızın görevlerini iyi yapabilmeleri için, ağaçlarınızı saksılarından alıp yere veya büyük eğitim saksılarına dikmelisiniz.
Çapta ve konikleşmede birlikte bir artış sağlamak için, gövdenin alt kısımlarından kurban dallar seçin.
Kurban dallar gövdeyi olduğu gibi başka bir dalı da güçlendirmek için kullanıldıklarında daha da dikkatli olunması gerekir. Buradaki gelişim çok hızlı olacağından bir sezonda bile aşırı büyümeyle karşılaşılabilir.
Çok kalın dallar oluşturmak sık karşılaşılan hatalardır ve düzeltmek gerçekten zordur.
Eğer aşırı kalın dal gelişimi olduysa, fazla gelişmiş dalın altından bir kurban dal seçip gövdeyi kalınlaştırarak dengeyi korumaktan başka yapacak bir şeyiniz de olmayabilir.
|