View Single Post
Eski 26-01-2013, 16:57   #9
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi prıtt Mesajı Göster
Hımm cevaplarınız için teşekkür ederim. Biraz araştırdım ikisininde avantajlı ve dezavantalı yönleri var. Aynı zamanda alttan ısıtmanın sağlık açıısndan da sıkıntılarından bahsediliyor. İkincisi doğalgazda avantajlı ama müstakil evde katı yakıt kazanına bağlandığı taktirde devamlı yanması gerektiğinden(yani kazan hiç sönmemesi gerektiği) bahsediliyor.
Yanlış koşullarda ve/veya yanlış tasarlanmış bir ısıtma sistemi verimsiz ya da kullanışsız olacağı gibi sağlık problemleri de yaratır. Söz gelimi hiç bir ısı izolasyonu olmayan binada yerden ısıtma kurup, burada da 80 derece su dolaştırılırsa zaman içinde astım ve varis gibi hastalıklara sebep olur. Buna karşın uygun koşullarda 40 derece su dolaştırılır ise mükemmel bir konfor ve %50 civarında tasarruf olur.

İyi tasarlanmış bir yerden ısıtma sisteminin devamlı çalışması gibi bir şey söz konusu değil. Bizim evde her biri 20 dakika olmak üzere günde 3-4 kereden daha fazla su dolaşmıyor. Bu bakımdan petek sistemine göre defalarca kere daha az çalışıyor denebilir. Üstelik dolaşan su 40 derece ve evin içi Kasım ortasından Mart sonuna kadar sabit 24 derece.

Suyu ısıtan sistem ne olursa olsun, ister katı yakıt, ister kombi, ister mazot veya fuel-oil, ya da ısı pompası, sistemde yerden ısıtma kollektörlerinin önünde mutlaka bir akümülasyon tankı bulunmalı ve evi ısıtacak sıcak su burada depolanmış durumda olmalıdır. Isı kaynağının tek görevi bu tanktaki suyu sabit bir sıcaklıkta tutmak olmalıdır. Evdeki bir termostat ise lazım oldukça bu tanktaki suyu çevirip, ev ısındığında da durmalıdır.

Petek sistemi ile yerden ısıtma arasında, ısıtma şekli bakımından çok önemli bir fark var.

Petek sistemi evin içindeki havayı ısıtır. Bu yüzden yüksek ısıya ihtiyaç duyar. Nisbeten hızlı ısınır ama hızlı soğur. Bu yüzden bir gün içinde en az 10-15 kere peteklerde su dolaşması gerekir.

Yerden ısıtma havayı değil, evi ısıtır. Yani binanın döşemesini duvarını, tavanını ısıtır. Bu yüzden yavaş ısınır ve yavaş soğur. Binanın ısı kayıpları çoksa 40 derecelik su ile binaya transfer edilecek ısı enerjisi yeterli gelmez. Bu yüzden izolasyonsuz evde yanlış olur.(Bahsedilen hastalıklar bu yüzden olur. Tamamen yanlış tasarım sonucudur)

Dolayısıyla, müstakil bir evi daha planlarken nasıl ısınacağına da karar vermek gerekir ki, inşaat ve alt yapı ona göre oluşturulabilsin.

Not: İster petek, ister yerden ısıtma, katı yakıtlı bir kazanın ikide bir söndürülüp yakılması gibi bir şey olmamalıdır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön