Sevgili Eksisonsuz,
Hemen konuya girelim derim,
Şahsi kanaatim,
Serada çilek yapma (topraklı tarımda)
Neden?
Seraya çilek ekerseniz yaklaşık en az 3-4 yıl kalacak vede işgalci olacak.
Akdenizde her yıl **** 2 yılda bir değiştirilir, aşırı sıcaklardan dolayı, bizim burada en az 4 yıl diyorum ben.
Çileği yap kesinlikle yap ancak dışarda yap, serada yapma derim.
Farklılık yaratmak istiyorsan şiddetle 'ÇİLEK' tavsiye ediyorum. Neden?
Gel sana Tekirdağı ve köylerini gezdireyim 1 dönüm çileği olan 1 kişi göster dişimi kıracam.
Bu çok büyük bir avantaj bizler için, tek dezavantajı şu, soğuk hava depomuz yok, çilek hernekadar sağlam çeşidini eksende dayanımı az olan bir üründür, ilkönce git bir marketle görüş **** büyük bir manav ile size haftada 2-3 gün şukadar çilek getirsem alırmısın diyeceksin, alım garantisini almadan girme derim.
Neden çilek yapma dedim:
Serada çilek dediğim gibi resmen işgalci kuvvet pozisyonundadır, Turfanda ürün çıkaramayıp yüksek fiyatlara satamayacağına göre hesap ediyorum. (akdeniz iklimiyle burayı karıştırma)
Salatalık, kıvırcıkmarul, göbek yap seraya,
yılda 6 kere kıvırcık dönersin, **** 2 kez salatalık 2 kez kıvırcık.
İnan kalemi kağıdı al eline hesapla, yapmaya değmez diyeceksin, klasik 1 serada (320 m2)
8-10 ton salatalık alındığını unutma (bir turda), hele bu ekeceğin salatalık 'silor' ise, tadından yenmez sevgili dostum.
Domatesede pek yanaşma derim, 4 aydan önce hasata başlayamazsın hele bizim burada hayal yani.
Seracılıkta önemli olan; doğru ürün, doğru zaman, doğru pazarlama yöntemleri ile karlılık sağlanabilir, yoksa burada seracılık yapıyorum deyip körü körüne iş yapma derim.
Sana önereceğim diğer bir ürün ise serada kavun'dur. Bizim burada yerli kavun Temmuz 15 gibi **** sonları gibi çıkar, sen Haziranda çıkarsan işlem tamamdır, 1 ay nedemek bekle gör derim.
Serada, lezzeti yüksek, küçük (çok ağır olmayan), ihracattada rekorlar kıran 'çıtırex' kavunu tavsiye ederim.
Aman sevgili kardeşim, bu imalat sektörü diye tanımladığım bu sektörde hata demek ciddi zaman kaybı demektir...
Sormak istediğin başka konularda var ise, elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim...
Hayırlı akşamlar...
|