Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sezik
Sayın Aviator34, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.
Bir kaç hafta öncesine kadar solucan gübresi elde etmek ile ilgili konulara ilgi duyuyordum ancak; bu gübrenin ağaçlarıma enzim kadar çok hizmet etmeyeceği görüşüne kapıldım ve araştırmaya başladım. Bokashi kabı, starteri v.s konularda gezindikten sonra nihayet bu konuya geldim.
Benim Manisa, Kö prübaşı'nda, 22 dekar alanda 1250 zeytin ve 15-20 tane muhtelif meyve ağaçlarım var. yaşları henüz 1,5-2. ilk sene em5 kullandım ama pahalı olmasından dolayı tekrar etmedim. Az yanmış çiftlik gübresi ile devam ettim. Enzim konulu bu başlıkda yazılanları sindire sindire okudum ama emin olun ki burada anlatılanları yapmaya korkuyorum. Zira ağaçlarıma bilmeden zarar vermek veya onların gelişimini engellemek istemiyorum. Sizin çalışmalarınızda okuduğum başarı hikayeleriniz beni umutlandırıyor.
Bu konunun ilk sayfasında anlatıldığı gibi 20 Lt lik bir bidonda elimde geçmişten kalmış 2 kaşık em5 ide ilave ederek kahverengi şekerle desteklenen bir karışım yapmak ve bunu zeytinliğimde uygulamak istiyorum. Siz balık kullanmışsınız, bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Enzimde neyin güçlü olmasına yarıyor? Açıklama yapmışsınız ama balık ve kabak enzimini döktüğünüzü de belirtmişsiniz.
Tüm arkadaşlarım, nasıl başlamamı tavsiye edersiniz? Ben bu çalışmayı, İzmir'de evimin balkonunda yapmayı planlıyorum. Son katta olduğumdan koku problemi bir şekilde tolere edilebilir. Verdiğiniz bilgi ve yardımlar için teşekkür ederim.
|
Sevgili sezik şayet Sayfaların tamamını okuduysanız benimde enzim konusunda 40-50 günlük bir mazim olduğunu görürsünüz.Ben enzim faydalımı zararlımı tartışmasına girmeyeceğim sayfanın başında aşağıdaki tablo var adamlar bu enzimleri yaparak ücret ile satıyorlar.Bizim yaptığımız uygulama yazılanların aynısı belkide türk aklı ile bazı pratik kestirmeler bile buluyoruz.İçerisine em gibi faydalı mikroorganizlamar koyarak süreci hızlandırıyoruz ve diğer zararlı bakterilere baskın çıkartmaya çalışıyoruz.Bu sayfada Sevgili safranlı ,meyvelitepe,çamtepe'nin yazılarından çok faydalandım
Şimdi benim ilk yaptığım enzimler olmadı.
Neden olmadı ?
İlk olarak Mutfak artığı olarak kullandığım balık ve meyve sebze artıklarından enzim yapmaya çalıştım.1-3-10 oranına kulak asmadığım için bu enzim olmadı.Melasın ne olduğunu bilmediğimden pekmez kullandım 3 tane 5 litrelik pet şişeye yaptığım enzimlere topu topu 2 yemek kağışı melas/pekmez koydum (halbuki bu 15 litrede aslında 850 gr. melas/pekmez olmalı idi)Fermantasyon başlıyacağı yere içindekiler çürümeye başladı.Tabi bu olayları zamanla anlıyorum.bir anda değil.
Bozuk olduğunu nasıl anladım ?
Günler geçtikten sonra kapağını açtığımda bir koku bir koku olamaz böyle birşey ama sayfalarda balık enzimi çok kokarda diyor kendi kendime demekki doğru yoldayım diyorum Daha sonraki günlerde nargile sistemine geçtim kapağı açmaz oldum.Ardından 1 ay geçtikten sonra ph metre sipariş verdim ve gelir gelmez ölçüm yaptım.3 ile 4.5 arası çıkması gereken ph oranı 5.5-5,6 çıktı.Demekki bi yerlerde bir şeyler yanlış gitmiş diye düşündüm melas ilave ettim 1 hafta sonra tekrar ölçtüm yine aynı koku aynı şeyler...
Ne yaptım ?
Direk çöpe attım.Atmadan önce bir tanesini banyonun klozetine boşaltayım dedim kapıcı bu ne deyip açmasın diye 2 gün o koku banyoda kaldı. Büyük HATA !!!
artık 1-3-10 oranına uyarak enzim hazırlıyorum hatta bi tablo yaptım onuda eklerim
Neden balık ve balkabağı kullandım ?
Benim bahçemde yani toprak analizimde önce den de yazdığım gibi çinko,azot ve fosfor düşük çıktı.Balık'ta azot ve fosfor bakımından çok zengin,yazın olsa idi yoncadan yapardım direk azot bombası.Balkabağını elimde çok fazla olduğu için yaptım.(700 kg) Şu anki hedeğim 350 kilo saf enzim yapmak bunu köylüye ve çevremdeki bir kaç bahçesi olan insanlarla paylaşmak.Enzim yapımının ne kadar kolay olduğunu attıkları mutfak artıklarının aslında çöp değilde organik gübre olduğunu anlatmak...