View Single Post
Eski 22-11-2005, 01:48   #1
Baki Berk Kayalar
Ağaç Dostu

Baki Berk Kayalar's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2005
Mini bonsailer.

Mini bonsailerle ilgili olarak bir ansiklobedide şöyle bir bilgi geçiyor.

"Tohumdan ya da daldırma yoluyla yetiştirilen ve boyları 5 cm'yi geçmeyen bonsailer 3-5 yıl içinde istenilen biçmi alır ve uzun yıllar yaşayabilir."

Ansiklobedide 5 cm'yi geçmeyenlere mini bonsai dendiği yazıyor ama bana kalırsa bu 10cm'ye kadar olmalı.

Bu mini bonsaileri yetiştirmek, alışılageldik bonsai türlerini yetiştirmekten daha kolay olabilir mi merak ediyorum.

Mesela ormandan yeni çimlenmiş, bir kaç cm boyundaki bir çam veya meşe fidancığını alıp ya da evde tohumdan çimlendirip fazlaca büyük olmayan bir saksıda kalınlaştırmaya başlasam nasıl olur?

Boyutu nedeniyle kalınlaştırmaya ufak bir bonsai saksısında başlasam doğru olabilir mi? Eğer doğru olabilirse avucumun içi kadar bir saksı üretip, tohumdan yetiştirdiğim ya da araziden aldığım fidancıkları burada büyütebilirim.

Bana kalırsa mini bonsai üretmek benim gibi yer darlığı çekenler için daha uygun. Çünkü büyük bir soğuk alanım yok. Evin soğuk olan tek yeri olan küçük kapalı balkonumuz zaten evin pek çok eşyasıyla dolu ve oraya eklediğim koca koca fidanlar ve saksıları büyük sıkışıklık yaratıyor.

Bu konuya bağlı olarak yapılabilecek mini bonsai ormanının oluşturacağı güzelliğe doyum olacağını pek zannetmiyorum

Açıkçası mini bonsai yazısını okuduktan sonra bir daha büyük fidan yetiştirmemeye karar verdim.

Mini bonsailerin boyutlarının bir yararı da taşınmalarının kolay olması. Eğer uçakla bir yere bonsainizi taşımanız gerekirse, mini bonsainizin zarar görme ihtimalini düşünmeden, kolaylıkla uçak veya otobüs içinde avucunuzun içinde/yanınızda taşıyabilme olanağına sahip olabilirsiniz.

Hem bu boy bir bonsaiyi şip şirin bir bardak içinde yetiştirerek değişik bir saksı bakışı yakalayabilirsiniz.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön