View Single Post
Eski 25-05-2007, 09:47   #128
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi danış Mesajı Göster
Sn.Sebahattin;
Geçci bir çeşidin seçildiği kabulü üzerine yine de zarar verecek mertebede olabilecek donlara karşı sisleme makinalarının pratikte bir faydası olabilir mi?
Saygılar
Sayın danış bu konu biraz ayrıntılı.
Şöyle söyleyeyim ağaçlarımızda risk oluşturan ilkbahar geç donlarının karakterine bağlı bir durum. Sizin bahsettiğiniz sisleme ile sağlanacak sıcaklık avantajı belli derecelere kadar olan donlarda etkili ya da koruyucu olabilir. Söz konusu donun karakteri olay anındaki rüzgar ve donun derecesi kullanılacak metodu ve etkinliğini etkiler.
Sisleme daha ziyade radyasyonla soğumanın olduğu don türlerinde etkili olur. Bu donlar da daha ziyade deniz kenarındaki bölgelerde değil iç bölgelerimizde yaşanır. Son iki yıldır Türkiye'de yaşanan ve ciddi anlamda zarar veren don olayları (2004 ve 2006 yılları) ilkbahardaki sıcak periyotlar ve arkasından gelen soğuk hava dalgaları ile alakalıdır. Bu donlar radyasyon donları değil ülkemize gelen soğuk hava dalgalarının oluşturduğu donlardır. Sistemlerle gelen donlardan korunmak için en etkili metod yörenizde olan ortalama don tarihlerinden sonra uyanacak ağaçların seçilmesi ile olur. Bri örnek vererek olayı anlatayım
Bulunduğunuz yöre için en geç ilkbahar don tarihi 15 Nisan olsun, yöreniz için uygun bir ağacın uyanma tarihi 15 Nisan dan sonra olmalıdır. kafanızı karıştırmadan şunu söyleyeyim yıldan yıla olan mevsim farklılıkları ile bu tarih daha önceki bir tarih ya da daha sonraki bir tarih olabilir. En ideal çeşidin bulunması için uzun yıllar meteorolojik verileri donların oluş frekansına göre incelenmelidir.


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2440

bu mesaja okuduktan sonra sorularınız olursa biraz daha ayrıntıya girebiliriz

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön