View Single Post
Eski 19-01-2013, 14:21   #1105
pomodoro
Ağaç Dostu

pomodoro's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2012
Resimlerle bugünkü "kompost havalandırma" etkinliği:

Kovanın yanlarında olduğu gibi altında da matkapla açılmış delikler var; böylece fazla su akıp gidiyor. Suyun kovaya temasını engellemek için kovayı 2 adet tuğlayla yükselttim. Atılan su, alttaki leğende birikiyor:

Yanlardaki kelepçeler önemli... Kovayı yere yatırıp döndürürken tek parça kalmasını sağlıyor:

Kovayı ilk açtığımdaki görüntü... Kovayı 2,5-3 aydır doldurmama rağmen yarı yarıya boş gözüküyor:

Kompostumu yeni kovaya geçirdim. Geçirirken düşündüğüm veya umduğum kadar çürümemiş olduğunu gördüm. Attığım bazı mutfak artıkları veya kırptığım kağıtlar, hamurdan bir kütle halinde kalmışlardı. Ayrıca vakti zamanında yaprakları komposta eklerken dallara dikkat etmemişim. Halbuki yapraklar büyük oranda çürürken tüm dallar kalmış. Aktarım yaparken irice olan dalları ayıklayıp komposttan ayırdım. Kütle halindeki atıkları elimle veya kürekle parçaladım:

Kompostu eski kovasına aktarırken çıkan dalları kovanın altına koydum ki alttaki delikler nemli yığın tarafından kapanmasın ve kova hava alabilsin:

Üstüne gene karıştırarak parçalayarak kompostu aktardım. Ve yeni mutfak artıkları ekleyeceğim için kuru yaprakları parçaladım (çok ufalayamadım, ne kadar küçük, o kadar iyi):

Üstüne blenderdan geçirdiğim mutfak artıklarını boşalttım:

Ardından tekrar yaprak kırparak kovayı yerine kaldırdım...

Geçtiğimiz 2,5 ayda ve şu son aktarımda öğrendiklerim:
-Komposta eklenen şeylerin parçalanması zaman alıyor. Konulan şeyler mümkün olduğunca ufalamalı. Dalları boşverin... Yaprakları ya elle ya da bir makasla ufalayın. Mutfak artıklarını ya ince ince doğrayın ya da blenderdan geçirin.
-Bugün gördüm ki kovayı ne kadar sık döndürseniz de içindeki bazı şeyler nemli bir kütle halinde kalabiliyor. O yüzden ayda bir defa böyle bir aktarım/havalandırma yapmakta fayda var.
-Kovayı sık sık döndürmek lazım. Kenara koyarsanız da içindekiler mutlaka bir gün çürüyecek ama döndürürseniz daha çabuk çürüyecek.

Bu arada kovada sadece 1 adet örümcek gördüm. Onun haricinde kurt, solucan, böcek hatta sinek bile yoktu. Bu iyi bir şey mi? Yoksa çürümenin olabilmesi için o böcek, kurt vs.ye ihtiyaç var mı?

pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön