Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adil
Sayın Wellness zimilenga bölgemizde söylenen adı.Çocukluğumuzdan beri böyle biliyoruz böyle söylüyoruz.Tamamen yöresel.Farklı bölgelerde farklı adı olabilir.
Zimilenga bir diken, köküyle koparamazsınız çok güçlü bir kök yapısı vardır.5-10 yıllık olanlarda kökte yumru oluşur.Bu yumrular patates kıvamındadır.kesilerek iç kısmı romatizmalı veya ağrıyan bölgeye sürülür.
Gövde yapısı dikenli yeşil sert odunsu olup 10-15 m kadar ağaçlara tırmanabilir.Yağrakları taze iken yenebiliyor ve hafif ekşimsidir.Taze filizleri kırmızı renkte daha kalın bir haldedir.Bu filizler toplanıp yeniyor yemeği ,tavası da yapılıyor.Çiğ yenen filizler hafif sulu ve çok yumuşaktır.Ağızda jel kıvamına geliyor.Çok farklı bir lezzeti var.Meyveleri önce yeşil ,sonra kırmızılaşıyor.Meyvelerini yemek tam bir işkence Ben iğdenin yenmesine benzetiyorum. 
Gıcır ismide çok güzelmiş.  İlk kez sizden duymuş oldum.
|
Adil ağabeyim isim olarak değişmesi konusunda size katılıyorum. Çünkü birçok bitki ismi bölgesel olarak değişik isimlerde anılabiliyor. Bu bitkinin kök yapısını bilmem ama toprak üstü aksamı tıpatıp sizin yaptığınız açıklamalarla aynı.