View Single Post
Eski 18-01-2013, 19:01   #262
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Sn İsmail bey,

Seranızda yaşadığınız olayı düşündüm de ,

Nem suyun havadaki buharlaşmış halidir ,Sıcaklık ne kadar fazla ise su o kadar fazla buharlaşır ve havada nem miktarı artar.Sizin sera içi sıcak olduğu için içerideki nem artmış. Siz sera içine girdiğinizde gözlükleriniz sera içerisine göre soğuk olduğu için nem (Su buharı) direkt orada yoğunlaşmış. Tabi sera içerisinde ki nem ne kadar olduğunda bitki zarar görür onu bilmiyorum üstadlarımız bunu cevaplayacaktır. Sera içerisindeki nemi ölçüp ona göre fan sistemi devreye otomatik girerse kararlı bir nem düzeyi sağlanır.(Sera otomasyonunun bir parçası)

Saygılarımla...
İlgine teşekkürler.

İçeride otomatik nem ölçme ve ayarlama olmadığı için benim gözlükler bu işi yapıyor. (:

Ben topraksız ortamda bitki yetiştirmek için öğrenci durumundayım.

Daha önce hiçbir deneyimim olmadığı için adım adım gitmeye çalışıyorum .

Önce toprakta başladım . Ve bir çok eksikler tespit ettim.

Bundan sonraki aşamada , sera bekçim hazır bekliyor. Kanallar konusunda tam bir net fikre sahip değilim . Bizim oralarda torf bol yeni çağa gölünden çıkarılıyor. Dere kumu çakılı da bol.

Beni şaşırtan mesele , herkes ısı düşük olduğundan söz ederken , ben 850 rakımlı yerde sera içi sıcaklığı 25-30 derecelerde olmasının normal olup olmadığını merak ediyorum . Dışarısı buz gibi sular donmuş. Ama sera içi 25-30 derece içeri girince üstümdekileri çıkarmadan durulmuyor. Ve 30 - 40 dakika sonra normale dönüyor. Güneş gördüğü anda sera içi ısınıyor. Akşam ısı düşünce kapalı olduğundan o ısı ile sabaha kadar donma olmuyor. Ama sabah güneşi görünce ısı tekrar yükseliyor ve nem artıyor.

Bu durum başka arkadaşların seralarında da böyle midir. Zira herkes soğuktan şikayet ediyor.

Durumu anlamaya çalışıyorum.

Bu yazıyı okuyan , sera örtüsünü soracaktır. UV - 36 Diye tabir edilen bir plastik örtü.

Düzenleyen İsmail Karagülle : 18-01-2013 saat 19:18 Neden: ekleme
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön