View Single Post
Eski 24-05-2007, 21:26   #126
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi danış Mesajı Göster
tarım aletleri sitelerinde gördüğümüz sis makinaları ilkbahar geç donları ile mücadelede ceviz yetiştiriciliği için sonuç verir mi?Pratik olur mu?Yani iş görür mü?
İlkbahar geç donlarından korunmak için geç uyanan bir çeşidi tercih etmeniz ceviz yetiştiriciliği açısından daha uygun bir stratejidir. Daha önceki mesajlarda yazdığımı hatırlıyorum. Ceviz çiçeklenme dönemindeki 0'ın hemen altındaki sıcaklıklarda zarar görür. Cevizin bu durumu deaklime olmaya (uyanmaya başladığı ya da daha ileri bir fizyolojik safhaya girdiğinde) başladığında da geçerlidir. Örneğin tomurcukları kabarmaya başlamış ya da su yürümeye başlamış bir dönemdeki ceviz ağacı - 5 derecede zarar görebilmekte iken klasik bir örnek olarak elma ağaçlarında bu zararlanma daha düşük sıcaklıklarda olmaktadır. Ayrıca tam çiçeklenme döneminde elma çiçekleri -2, -3 C'ye kadar dayanabilirken ceviz çiçekleri 1-2 saatliğine -0,2 C'ye maruz kalsalar zararlanırlar.
Dona karşı uygulanabilecek aktif yöntemlerle, donun oluş derecesine bağlı olarak, sıcaklığı ceviz ağaçlarının zarar görmeyeceği bu düzeyde tutabilmek oldukça güçtür. Eğer sıcaklık -1 C düzeyinde ise belki koruma şansımız olabilir ama daha düşük sıcaklıklarda koruma şansımız daha da azalacaktır. Ayrıca ağacın taç büyüklüğü ve uygulama zorlukları da düşünüldüğünde dondan koruma işi her durmda bir maliyet gerektirir.


Düzenleyen Sebahattin : 24-05-2007 saat 22:08 Neden: kelime düzeltme
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön