bu pazar evimin balkonuna sizin solucan barınaklarınıza benzer bir sistem kurmayı planlıyorum. Balıkçıdan rica ettim bana 4 tane köpük hazırlayacak. İlk etapta kompost hazırlamayı ve mayıs-haziran gibide solucanları yerleştirmeyi planlıyorum. Kompost iyice olgunlaştıktan sonra solucan koymak gerekiyor diye okudum bir yerlerde. Aslında bu kadar uğraşmak yerine arabaya atlayıp bildiğim mağraları gezerek yarasa gübresi toplasam daha kolay, çabuk ve ağaçlarım için aynı sonucu elde etmezmiyim diye sıkca düşünüyorum.
Benim 1200 adet zeytin ağacım var henüz 1 yaşındalar, geçen kış ufak bu yaz epey bir kayıpla bu kışa geldim. 22 dönüme normalde 700 civarı dikiliyor ama ben epey sık aralıklarla diktim. İlk etapta bu yaz sonuna her ağacın dibine bu gübreden koymayı planlıyorum. Geçen yaz sonunda leonardit ve Humik asit uygulaması yaptım, ilk diktiğimde de çiftlik gübresikoymuştum. Arada bir yerde M5 kullandım(geçen bahar). Sizinde anlayacağınız gibi Organik tarım yapmaya çalışıyorum, bu kadar sıklıkla dikilmiş ve sayıca fazla olan ağacı mümkün olduğunca sağlıklı tutmayı amaçlıyorum, eğer imkan olursa kendi enzimimi üreterek bunuda ağaçlarımda kullanmayı düşünüyorum. 250 Gr M5 için 20 tl ödediğimi ve bunu ağaçlara üfürükten sıktığımı düşünürsek neden bu yöntemlere saldırdığımın maliyet açısından resmi ortaya çıkacaktır. İzmir'de bir apartman dairesinde yaşayarak bunları yapabilirsem ne mutlu bana. Tarla çok uzak olduğundan bunları orada yapmak pek mümkün değil(170 Km kadar). Bu tarlaya çok masraf ettim, hem işi bilmiyor hemde sınırlı bir bütçeye sahipseniz sakın çiftçilik işlerine bulaşmayın derim. Bu işi yapmak için, ya çok Bilgili, Ya çok şanslı, ya da çok zengin olmalısınız. Akıl veren çok oluyor ama. Idris Şenol'un da dediği gibi,
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol
solcan gübresinin faydaları konusunda çok yazılar var fakat ben bitkilerimde net bir sonuca varamadım en azından verim artışı konusunda
imkanı olan arkadaşlar uygun ortam hazırlayıp meyve kalitesi,verim artışı tat gibi konularda şahit bitkiler oluşturup bizleride bilgelendirebilir
boynuz kulağa geçmezse sanat ilerlemez
|
Bu solucan gübresi gerçekten işe yarıyormu? 1,5 yaşındaki zeytine ne tür katkılar yapabilir?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.