View Single Post
Eski 24-05-2007, 21:01   #51
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Suda iki türlü sertlik vardır.
1-Geçici sertlik;ısıtılınca gider
2-Kalıcı sertlik;ısıtılınca gitmez.Kimyasal işlem veya revers osmos sistemi ile tutulabilir.

Manyetik tutucular ile suyun içindeki sertlik oluşturan maddeler,(calcium,magnesium gibi) hiç bir şekilde ortamdan uzaklaştırılamaz.Bu sistemler ile calcium ve magnesium iyonlarının borulara yapışması önlenir.Fakat su geçişi durdurulduğunda bu iyonlar tekrar borularda çökmeye başlarlar ve bu çökme normal geçişe göre daha fazla olur.

Sıfır sertlikte su istenilen (boyahane,gıda sektörü,seracılık sektörü v.s de) işletmelerde bu sistem kesinlikle kullanılmaz.Günde 2000 ton ,evet ikibin ton, sıfır sertlikte su kullanan biri olarak bu sistemlerin yumuşak su vermediğini söyleyebilirim.

Kimya formüllerine ve detaya dalmadan;seracılıkta;özellikle otomasyonun olduğu seralarda revers osmos sistemi kullanılır.Bu sistemle sıfır sertlikte ve diğer yabancı maddeler de tutulabilir. Reçineli sistemlerde;sadece calcium ve magnesium iyonları tutulur. Diğer iyonlar;demir,bakır v.s suyun içinde kalırlar.Ayrıca reçineli sistemden geçen su bol miktarda sodyum iyonunu bünyesinde bulundurur.

Manyetik tutuculu cihaz satan firmaların referanslarına baktığınız da, hastahaneler,okullar,oteller,resmi daireleri görürsünüz.Bu firmaların referansların da;bir iplik veya kumaş boyahanesi,bir gıda sektörü,otomasyonla çalışan bir sera,yani mutlak sıfır sertlik isteyen bir işletme göremezsiniz.

Etobur bitkiler mutlak sıfır sertlikte su istiyorsa, revers osmos.Tarla sulayacaksanız,elinizdeki suyla yetinmek zorundasınız.
Revers osmos reçineli sistem ile desteklenirse daha ekonomik olur.

Reçineli sisteme başka tipte bir reçine ilave edilerek suyun içindeki katyonları da tutmak mümkündür.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön