Kusura bakmak ne demek, sayenizde limon için gerekli pH'ı öğrendim. Teşekkür ederim. Eğer karıştırmazsam, ben de numara ile devam edeyim.
1-Turunçgil ve soğan,sarımsak, pırasa gibi sebzeler hariç. Toprağa karıştırılacak atıkları doğrudan toprağın üzerine koymak yerine, toprağa gömerseniz, ya da üstten biraz toprak alıp,atıkları koyduktan sonra tekrar toprakla örterseniz böceklenme olmaz.
2-İnşaatlarda kullanılan kumu tam bilmiyorum. Kullanacağınız kum biraz dişli olmalı. Çok ince taneliyse pek uygun olmaz. Kontrol ederek karar vermeniz gerekiyor.
Verilen tarif, yanmış gübre ilavesiyle benim de kullandığım oranlar. Tüm bitkilerde kullanmanız için bazı değişiklikler gerekebilir. Örneğin menekşede kullanacaksanız kum(suyun süzülmesini sağlar) yerine, perlit ya da diatomit (suyu tutup, nemli kalmasını sağlar)koymanız gerekir.
3-Kırmızı örümcek ağı ise, böcekler çok minik olduğundan kendilerini değil, ancak marifetlerini görebilirsiniz. Kesinlikle önlem almanız gerekir. Zararlılarda ev yapımı ilaçların etkisini bilmiyorum. Çok az karşılaştığımdan kimyasal kullanıyorum.
4-Kaloriferden uzak, güneş gören bir yere koyma imkanınız varsa daha iyi olur. Limon havalandırmayı,havadar yeri sever ama sert rüzgara karşı bırakmayın. Cam açıldığında birdenbire çok soğuk bir hava geliyorsa, camı açın ama bitkilerinizi de korumaya çalışın.
5,9-Kül potasyum için tavsiye ediliyor, siz ne külü olduğundan emin değilseniz kullanmayın. Daha önce konuştuğumuz kibrit meselesi de fosforla ilgili. Ama bunlarla uğraşmak inanın gübre ya da hazır besin kullanmaktan daha yorucu, kendinize eziyet etmeyin.
6- Eğer Bonsai yapmayacaksanız, kökü kısaltmak bir yana, dağıtmamaya özen göstermelisiniz. Yalnız, saksının altında kökler yuvarlandıysa, bunları açmanız gerekir.
7- Saksının üzerinde gördüğünüz, suyun kalitesinden(aslında kalitesizliğinden) ya da düzensiz sulamadan oluşan tuz tabakası. Alıp, atmanız gerekiyor.
5,9-Yazıda özetle, pH’ın 5,5-7=hafif asidik aralığın normal olduğu, pH daha yükseldiğinde(asitlik azaldığında) bitkide Fe, Mn, Zn eksikliği semptonlarının görüldüğü, pH daha düştüğünde (asitlik arttığında) ise bitkinin çok sağlıklı göründüğü,ama çok büyümediği ve ürün vermediği yazıyor.
Buna göre yumurta kabuğu koymuyor, 1 litre suda 5-6 karabiber tanesi kadar limon tuzu koyarak suluyorsunuz. Merak etmeyin ben bunu daha önce denemiştim.
8- Soru yokmuş