Sevgili Güzin Çakar ve sayın Merlict, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, not alacağım

Ama her ikinize de sorularım devam ediyor
1. Sevgili Güzin hanım, şu durumda ben dediğiniz gibi meyve- sebze kabuklarını minik minik mesela bıçakla doğrayıp toprağa az birşey karıştırsam faydası olur mu? Turunçgil hariç her tür meyve- sebze olur diyorsunuz sanırım. Böcek, sinek filan yapmasın da.
2. Sayın Merlict verdiğiniz toprak karışımı formulu için inşaatlarda kullanılan kum olur mu? Yakınlarda pek çok inşaat var, hani geçerken az birşey istemiş olsam ve eklesem toprağa olur mu? (Bir de bu verdiğiniz tarifi diğer çiçeklerde de kullansam sorun olur mu?)
3. Bir de az önce baktım, bir tanesinde ana dal diyeyim, onun en uç kısmında minicik örümcek ağı gibi tülsü birşey oluşmuş, halbuki hiç böcek filan görmemiştim. Her iki limonuma da pul biberli karıştırılmış su tarifini yapsam bir zararı olur mu? Hiç denemedim.
4. Durun bitmedi, affedin. Şimdi salon camındalar, hava güneşliyse, açıksa öğlen 1-2'ye kadar direkt güneş ışığı alıyorlar. Kalorifer camın aşağısında ama olumsuz bir etkisi olur mu? Siz öyle yazdığınız için merak ettim. Bir de soğuk hava akımı demişsiniz, şimdi soğuk ama arada hem ev hem onlar hava alsın diye camı açıyorum birazcık. Üstlerindeki camı açmayayım mı?
5. Limonun toprağına asidi arttırmak için sodalı su veya limon tuzu eritilmiş su mu vermeliyiz? Yanlış birşey yapmamak için soruyorum. Bir de, forumda okuyunca aylar önce odun külü aradım, zar zor bir fırın buldum. Oradan az birşey odun külü aldım - potasyum amaçlı kullanılıyormuş. Yakılan materyal direkt odun mu yoksa işlem görmüş ahşap, sunta
vb midir artık onu bilemiyorum. Şimdi bu külden toprağa az birşey karıştırmam fayda sağlar mı?
6. Saksı değişimi bir kez yaptım, onu da sanırım yazın yapmıştım. Ne kadar iyi bakıyorum, değil mi?

Biraz da ondan büyüyemediler diye düşünüyorum. Saksı değiştirirken, kökleri kesip kısaltmamız gerekir mi limonda? Bu işlemi de bir başka bitkide görmüştüm internette. Herşeye yapmalı mıyız bilemiyorum.
7. Atlaya zıplaya bir soru daha

Toprağın üst kısmı zamanla sarımtrak bir tabaka oluyor, o da ph ile ilgili ama bilgim bundan öteye gitmiyor. Birşey yapmalı mıyım?
9. O ingilizce metinden el yordamıyla anladığım şudur: eğer işte PH 5-6'nin üzerindeyse bazı semptomlar çıkıyor. Bazı azaltıp asidi yükseltirsek, asidi arttırırsak ayrıca demir, manganez ve çinko vermemize gerek kalmıyor mu? Bu çok zorlama bir yorum mu oldu?

Güzin Hanım siz bir de kibrit çöpünden bahsetmiştiniz sanki, o olay bununla mı ilgiliydi? Şimdi o zaman kırılmış yumurta kabuğu koyuyorum ben saksılara o zaman kalsiyum için. Siz koy derseniz koyacağım
Çok oldu sorularım ama kusura bakmayın. Tüm sorularımı her ikinize de soruyorum, hazır bulmuşum sizleri değil mi?

Lütfen hakkınızı helal edin.